Evolutia impozitelor indirecte pe ultimii cinci ani in cadrul UE

Trimis la data: 2013-11-11 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: givemeaccess Dimensiune: 631kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Intentia autorilor acestui proiect a fost cea de analiza, asa cum scrie si in titlu, evolutia impozitelor indirecte in Uniunea Europeana pe perioada ultimilor cinci ani. Aceasta lucrare porneste cu o abordare teoretica ce va ocupa doua capitole, unul despre impozitele in general iar al doilea va trata teoria referitoare la tipurile de impozite indirecte existente. A trei-a parte in fine va cuprinde analiza propriu zisa si o mica paranteza care se va ocupa de Romania, totul fiind bazat pe materiale statistice oferite de institutiile europene cum ar fi Eurostat-ul si Directia Generala de Taxe si Impozite si Uniunea Vamala.

2.Impozite - Abordare teoretica
Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu, cu titlu definitiv (nerambursabil) si fara contraprestatie directa din partea statului.

Prin caracterul obligatoriu al impozitelor se intelege faptul ca plata acestora catre stat este impusa tuturor persoanelor fizice sau juridice ce realizeaza un venit dintr-o anumita sursa sau detin o avere pentru care, conform legii, datoreaza impozit. Doar statul are dreptul de a introduce impozit, si o face in general prin puterea legislativa (Parlament) in cazul impozitelor de importanta nationala, sau prin unitatile administrativ-teritoriale (consiliile locale sau judetene), in cazul impozitelor de importanta locala. Plata impozitelor are titlu definitiv si nerambursabil, platitorul neavand dreptul de a cere statului un contraserviciu.

Rolul impozitelor de stat se manifesta pe plan financiar, economic si social. Astfel, rolul cel mai important al impozitelor se manifesta pe plan financiar, deoarece acestea constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice. Astfel, in tarile dezvoltate, impozitele, taxele si contributiile procura opt, noua zecimi din totalul resurselor financiare publice. In cadrul tarilor aflate in dezvoltare, ponderea impozitelor si taxelor in totalul resurselor financiare publice inregistreaza diferentieri importante, variind intre cinci si noua zecimi.

Incepand din perioada postbelica, impozitele au cunoscut o tendinta de crestere continua, in valori atat absolute, cat si relative. Acest lucru s-a datorat faptului ca baza de impunere a fost extinsa dar si cotele de impunere au fost majorate. Incepand din anii 70-80 ai secolului trecut s-a observat o accentuare a rolului impozitelor in plan economic, acestea fiind folosite de stat pentru a incuraja sau descuraja anumite activitati economice, prin exonerare sau suprataxare.

Din punct de vedere social, o parte din venitul adus statului din impozite este redistribuit catre grupuri sociale sau indivizi, persoane fizice sau juridice, facand din acestea un important instrument de care dispune statul pentru redistribuirea veniturilor.Prin elementele impozitelor se inteleg acele componente care contribuie la stabilirea marimii impozitelor, a faptului care le genereaza, precum si a momentului datorarii lor.

Deoarece in practica fiscala se intalneste o diversitate de impozite ce se deosebesc atat dupa forma, cat si continut, este necesara clasificarea acestora, dupa diverse criterii. In primul rand, dupa trasaturile de forma si de fond, impozitele pot fi directe sau indirecte.Impozitele directe au caracteristic faptul ca se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice sau juridice, in functie de veniturile sau averea acestora, pe baza cotelor de impozit prevazute de lege. Ele se incaseaza de la subiectul impozitului la anumite termene dinainte stabilite.

In cazul acestor impozite, subiectul si suportatorul impozitului sunt, in intentia legiuitorului, una si aceeasi persoana, desi, practic, uneori acestea nu coincid. Totodata, impozitele directe pot fi impartite in impozite reale, ce vizeaza anumite obiecte materiale (de exemplu impozitul funciar, pe cladiri, etc.) sau impozite personale, adica in legatura cu venitul sau averea personala a subiectului impozitului.

Impozitele indirecte vizeaza cheltuielile sau cheltuirea unor venituri, aparand la vanzarea unor bunuri sau prestarea unor servicii sau la import si export. Prin lege aceste impozite sunt platite de o alta persoana decat suportatorul. Aceste impozite se pot imparti, dupa forma pe care o imbraca, in taxe de consumatie, venituri de la monopolurile fiscale, taxe vamale si taxe de timbru si inregistrare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.