Evolutia indicilor de calitate ai apelor la sursa 4 din Lacul Tabacarie

Trimis la data: 2006-02-12
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 36
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 13
Autor: Allan
Dimensiune: 261kb
Voturi: 77
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lacul Tăbăcărie e amplasat în sectorul maritim al Dobrogei la aproximativ 28°37 longitidine estică, 44°15 latitudine nordică, într-o zona cu relief jos, cu lagune şi limanuri fluviale şi perisipuri cu dune. Din punct de vedere sedimentologic zona Lacului Tăbăcărie este strâns legata de evoluţia Lacului Siutghiol, situată la nord şi cu care comunică printr-un canal.Lacul Siutghiol este din punct de vedere genetic o lagună apărută prin bararea unui golf marin.Lacul Tăbăcărie este un liman fluviatil format din bararea unei văi de râu cu aluviunile marine ale cordonului litoral Mamaia.
Evolutia indicilor de calitate ai apelor la sursa 4 din Lacul Tabacarie

Relativ izolat de susele naturale, acviferul freatic fiind insuficient, Lacul Tăbăcărie are un nivel hidrologic dependent de aportul de ape din Lacul Siutghiol, surplusul de apă este deversat în mare printr-un stăvilar, în punctul „Pescărie”.

Situaţia ambientală a Lacului Tăbăcărie este deosebit de gravă, îmbunătăţirea acesteia necesitând măsuri de protecţie urgente. Având în vedere că principala sursă de poluare a lacului o reprezintă alimentarea din deversarea pluvială, masurile de protecţie trebuie să prevadă captarea şi epurarea prealabilă a apelor ce sunt deversate în lac. Poluarea lacului a fost continuă, însă în prezent ea s-a stabilizat, posibil din cauza atingerii capacităţii limită de absorbţie a poluanţilor de către sedimentele lacruste.

Sursele de poluare ale Lacului Tăbăcărie

Cu ani în urmă, pe malurile Lacului Tăbăcărie, existau deversări sporadice, deoarece cartierele de locuinţe nu erau dezvoltate cum sunt în prezent. O data cu dezvoltarea oraşului Constanţa, s-au luat măsuri de regularizare a canalizării orăşeneşti, considerându-se că pentru o siguranţa mai mare, să existe posibilităţi de deversare în lac a apelor pluviale, dar aceasta numai în cazul ploilor abundente sau în caz de avarii în reţeaua de canalizare.S-au făcut în acest sens racordurile necesare la reţeaua de canalizare existentă.

O dată cu construirea cartierelor Tomis III, IV, V, VI reţeaua de canalizare a rămas subdimensionată şi s-au făcut numeroase racorduri pentru ape reziduale la reţeaua de ape pluviale.Reţeaua de canalizare a rămas insuficientă pentru preluarea debitelor menajere care sunt mereu în creştere.

Spre exemplu, câteva restaurante din Satul de Vacanţă nu s-au putut racorda la reţeaua de canalizare orăşenească, situată cu câţiva metri mai sus.Astfel, restaurantele au fost racordate la reţeaua pluvială de siguranţă, ori s-au executat lucrări clandestine, care deversează în Lacul Tăbăcărie ape uzate, neepurate. Au fost depistate în 1993, pe malul Lacului Tăbăcărie, 8 surse de poluare.După modul de funcţionare, sursele se împart în două categorii: permanente(2 surse), intermitente(6 surse).O sursă de poluare este şi staţia de pompare Lăpuşneanu care preia apa menajeră din 1/3 din oraş, nefăcând faţă debitelor actuale şi este nevoită să deverseze în Lacul Tăbăcărie, mai ales în timpul ploilor abundente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.