Evolutia istorica a statisticii romanesti

Trimis la data: 2008-05-01
Materia: Statistica
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.18 / 10
Downloads: 1430
Autor: Catalina Popescu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 106
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ţara noastră are o îndelungă şi bogată tradiţie în domeniul evidenţei şi statisticii. Documentele istorice atesta faptul că primele înregistrări de interes statistic realizate sub diferite forme pe teritoriul Daciei impuse de cerinţele de apărare ale statului datează încă din timpul domniei regilor Burebista şi Decebal şi chiar mai înainte, referindu-se la numărul locuitorilor, suprafeţe, producţia principalelor culturi, numărul animalelor domestice şi alte bunuri materiale.
Mărturii referitoare la astfel de înregistrări au fost menţionate din secolele V-IV î.e.n cuprinse în operele lui Herodot, Strabon, Xenofon şi alţi istorici şi filozofi ai lumii antice. Imediat dupa ocuparea Daciei, administraţia romană a introdus sisteme mai avansate de evidenţă, s-au înfiinţat chiar servicii speciale de statistică (tabularium) fiind cunoscute acele “census provinciae” ca forme sui-generis de recensământ pentru stabilirea celor 3 capitaţii: “humanae, terrene et animalium” (oameni, terenuri şi animale).

Acest gen de înregistrări a fost efectuată în anul 107 (la numai un an de la ocuparea Daciei) evidenţa statistică dovedindu-se, încă din antichitate un instrument absolut necesar pentru obţinerea informaţiilor din diferitele domenii de activitate în vederea fundamentării politicii statului.

Aceste recensăminte (censuri) s-au efectuat la un interval de 5 ani, ulterior la 15 ani fiind culese informaţii referitoare la: denumirea proprietaţii si latifundiarului, precum şi a doi vecini apropiaţi; numărul persoanelor aflate pe teritoriul latifundiarului, defalcat pe sexe şi grupe de vârstă şi statutul social al acestora; suprafeţele însămânţate în ultimii 10 ani cu principalele culturi; terenurile ocupate cu viţa de vie şi producţia de vin; suprafaţa păsunilor şi fâneţelor naturale; numărul animalelor pe specii; resursele materiale mai ales cele aurifere etc.
Documentele păstrate până în zilele noastre se referă la organizarea şi efectuarea Recensământului din anul 297 în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305) căruia i-au fost aduse, în timp, o serie de îmbunătăţiri caracteristice “imperiului roman târziu”, precum şi unele completări efectuate de către împăratul Constantin cel Mare, pentru zona Bizanţului.

La efectuarea acestor censuri au fost folosiţi sclavi şi “liberţi” (cunoscuţi sub denumirea de “servi publici”), care alcătuiau “tabularium”, având cancelarii (în diferite oraşe şi în vămi) necesare păstrării registrelor întocmite pentru cadastre, impozite, acte administrative şi alte evidenţe. După căderea Imperiului Roman şi începutul migraţiei popoarelor s-a renunţat la aceste censuri asigurându-se, însă, continuitatea cunoaşterii proceselor social-economice pe baza cercetărilor parţiale care au devenit, în timp, forme predominate de investigare statistică “catastifele şi catagrafiile” fiind cele mai cunoscute – ca arie de cuprindere – în special în Muntenia şi Moldova precum şi “urbariile” în Transilvania. Aceste sisteme de evidenţă au fost folosite înainte de formarea statelor feudale, menţionate în documentele vremii începând din secolele XI-XII.

În perioada formării şi dezvoltării statelor feudale şi mai ales în cea precapitalistă, investigările statistice au dobândit noi funcţii şi dimensiuni ca urmare a intereselor domnitorilor pentru o mai bună cunoaştere a resurselor umane şi materiale, devenind tot mai diversificate şi cuprinzătoare. Pe măsura intensificării preocupării autorităţilor pentru extinderea sferei de activitate a acestora, cunoaşsterii cât mai reale a fenomenelor social-economice, au fost perfecţionate şi lucrările statistice atât în ceea ce priveşte organizarea şi efectuarea lor, cât şi prelucrarea datelor şi utilizarea acestora pentru informarea statului, a instituţiilor administraţiei centrale şi teritoriale.

Evoluţie societăţii româneşti, transformările structurale care au avut loc a căror intensitate s-a accentuat începând din a doua jumătate a secolului XVIII şi mai ales în secolul XIX cuprinzând, treptat, domeniile activităţii social-economice, s-au făcut simţite şi pe planul suprastructurii şi organizării social-politice. În contextul acestor noi condiţii, statistica a devenit nu numai un instrument important de cunoaştere a fenomenelor social-economice şi a transformărilor care aveau loc în evoluţia şi structura acestora ci şi un mijloc tot mai important menit să contribuie la dezvoltarea lor – o statistică bine organizată şi condusă devenind indispensabilă.

Dimitrie Cantemir (1673-1723) Domnitor al Moldovei, mare cărturar şi enciclopedist, remarcabil istoric, geograf şi orientalist, a fost primul gânditor care s-a folosit de datele statistice ale timpului în elaborarea lucrărilor sale. Evidenţiem în acest sens “Descripţio Moldaviae”, întocmită la solicitarea Academiei din Berlin în anul 1616, reprezintă prima monografie românească, cuprinzând un volum bogat de informaţii şi date statistice etnografice, el însuşi fiind un adept al statisticii descriptive.

Cristalizarea unei gândiri strâns legată de evoluţia vieţii social-economice şi crearea unei statistici stiinţifice, înfiinţarea organelor statistice de stat pentru organizarea şi efectuarea unor lucrări de interes naţional, precum şi pentru prelucrarea datelor obţinute şi furnizarea informaţiilor necesare politicii statului, devenise o cerinţă stringentă.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.