Evolutia limbii literare romane

Trimis la data: 2010-11-21
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 6.92 / 10
Downloads: 1890
Autor: Anderzon monica
Dimensiune: 25kb
Voturi: 95
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Limba literara este o disciplina relativ noua a lingvisticii.Concret, ea reprezinta varianta cea mai ingrijita a limbii nationale,caracteri- zata printr-un sistem de norme, care s-au fixat in scris si care ii confera o anumita stabilitate si unitate.Notiunii de limba literara i s-au dat, de-a lungul timpului, acceptii diferite. Astfel, initial, ea a fost socotita exclusiv o limba scrisa, avand menirea de a servi pentru exprimarea unei literaturi.
Cel care defineste cel mai bine limba literara pare a fi acad. Ion
Ghetie: "limba literara este varianta cea mai ingrijita a limbii intregului popor, care serveste drept instrument de exprimare a celor mai diverse manifestari ale culturii si se caracterizeaza prin respectarea unei norme impuse cu necesitate membrilor comunitatii careia i se adreseaza".

Obiectul istoriei limbii romane literare il reprezinta constitu- irea si dezvoltarea normelor limbii literare, de la origini si pana in zilele noastre. Limba literara se situeaza deasupra dialectelor, reprezentand norma unica supradialectala. Spre deosebire de dialecte si de graiuri, folosirea limbii literare presupune o selectie atenta a mijloacelor de exprimare, deci, tine seama de anumite norme, unanim acceptate.

Prin norma limbii literare, intelegem expresia conventionala a unui anumit uzaj lingvistic, expresie obligatorie pentru toti cei care folosesc limba literara respectiva. Notiunea de norma si notiunea de abatere de la norma se gasesc intr-un raport de corelatie, in sensul ca o norma exista in masura in care se inregistreaza abateri de la ea.

Dar normele nu trebuie concepute ca niste realizari statice, ci ele trebuie considerate in perspectiva dinamicii istoriei limbii. Normele limbii literare se constituie in diacronie, iar indreptarele si tratatele academice consemneaza existenta lor in sincronie.

Trebuie sa facem distinctia intre norma literara si norma
lingvistica. E Coseriu a subliniat ca norma lingvistica arata "cum se spune", in timp ce norma literara stabileste "cum trebuie sa se spuna".Norma lingvistica are un caracter "natural" si abstract, in timp ce norma literara este concreta si conventionala, presupunand un acord prealabil din partea celor care o hotarasc si o respecta.

Caracterul normat al limbii literare se evidentiaza la toate
palierele structurii limbii: fonetic, lexical, morfologic, sintactic. La nivelul fonetic, normele indica pronuntarea corecta a cuvintelor (norme ortoepice); de aceste norme, se leaga cele ortografice, care stabilesc reprezentarea grafica a structurii fonetice a cuvantului.

De-a lungul istoriei sale, limba romana literara evolueaza, in
stransa legatura cu dezvoltarea culturala a societatii.Ion Ghetie socoteste ca periodizarea limbii romanesti de cultura trebuie sa surprinda principalele momente ale procesului de unificare
si de modernizare si, astfel, acceptam periodizarea sustinuta de cunoscutul lingvist roman in Istoria limbii romane literare.

Epoca veche (1532-1780), unde sunt distinse doua mari epoci: epoca veche (1532-1780 sau din prima jumatate a secolului al XVI-lea pana in 1780) si epoca moderna (1780-1960).

1532 este anul celei mai vechi mentionari a unui text literar
romanesc si, implicit, al folosirii limbii romane pentru realizarea unui act de cultura. In acest an, este semnalata, intr-o scrisoare poloneza, intentia unui batran invatat din Moldova de a pune sub tipar doua monumente literare, Evanghelia si Apostolul .

In 1780, apare prima gramatica romaneasca tiparita - Elementa linguae daco-romanae sive valachicae -, datorata lui Samuil Micu (si lui Gheorghe Sincai), prima dintre lucrarile lingvistice ale ScoliiArdele-
ne, in care sunt enuntate principiile de cultivare a limbii literare ce vor sta la baza constituirii aspectului ei actual.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.