Evolutia mass-media

Trimis la data: 2010-07-20
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 7.47 / 10
Downloads: 6
Autor: Takacs Andreea
Dimensiune: 47kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Efectul mass-media asupra opiniei publice se explică nu atît prin influenţă directă a conţinutului asupra auditoriului sau prin starea publicului, cît prin relaţia: public - sistem mass-media – sistem social. Aceasta este o relaţie, în care satisfacerea necesităţilor indivizilor şi grupurilor sociale în probleme de informare, precum şi realizarea scopurilor acestora depinde, practic întru totul, de această interdependenţă.
Cu alte cuvinte, cu cît interesul individului faţă de mass-media este mai mare, cu atît mai mare este şi dependenţa sa de informaţiile survenite prin intermediul mass-media. Ele influenţează cunoştinţele, sentimentele şi comportamentul lui şi, astfel, contribuie la crearea curentelor de opinii.

Dacă publicul este o realitate individualizată, care ia naştere din mulţime prin contact cu evenimentele-fapt sau evenimentele-informaţie, opinia publică este produsul unei anumite atitudini a publicului faţă de evenimentele şi problemele de ordin general.

Principalele funcţii ale presei în raport cu opinia publică sunt: formarea opiniilor individuale şi de grup prin difuzarea ştirilor; exprimarea şi difuzarea opiniilor şi prin aceasta – facilitarea curentelor de opinie publică, în general a fenomenelor de opinie publică; structurarea opiniilor şi modificarea atitudinilor şi comportamentelor; medierea influenţei opiniei publice asupra vieţii social-politice şi exercitarea funcţiei de participare a opiniei publice la guvernarea societăţii, adoptarea deciziilor sau influenţarea modului de rezolvare a treburilor publice printr-o atitudine critică, protestatară – în funcţie de sistemul politic, care reprezintă o totalitate integrală, coordonată a instituţiilor politice etc.

Cartea, ziarul, radioul, filmul, televiziunea, internetul – rând pe rând au apărut, au înregistrat un moment de apogeu, apoi şi-au ocupat locul în ceea ce numim mijloace de comunicare în masă sau mass-media.
Noţiunea de « mass-media » sau « medium-uri de masă », formată de anglosaxoni prin unirea cuvântului latin media (mijloace) şi a cuvântului mass (cantitate mare), se referă la suporturile şi mijloacele tehnice de transmitere a mesajelor (instrumentele comunicării), pe când noţiunea de « comunicare de masă» se referă la ansamblul procesului de comunicare „care încorporează ceea ce este vehiculat, pe cine vehiculează şi pe cei care primesc mesajele".

Mass-media: definiţii şi funcţii
DEFINIŢII ALE COMUNICĂRII
a.“Faptul de a da, a transmite sau a schimba mesaje”
b.“Transferul de gânduri şi de mesaje, prin opoziţie cu transportul sau transferul de bunuri şi de persoane”
c.Se vorbeşte de comunicare de fiecare dată când un sistem, respectiv o sursă influenţează un alt sistem, în speţă un destinatar, prin mijlocirea unor semnale alternative care pot fi transmise prin canalul care le leagă.

d.Cuvântul comunicare cuprinde procedeele prin care „un spirit poate afecta un alt spirit: limbajul, muzica, artele vizuale, teatrul, baletul şi în fapt toate comportamentele umane.”
e.„Mecanismul prin care relaţiile umane există şi se dezvoltă, adică deopotrivă toate simbolurile spiritului şi mijloacele de a le transmite în spaţiu şi a le conserva în timp”
f.Comunicarea este ca o împărtăşire, un mod de a pune în comun un ansamblu de semne informaţionale

Fiecare dintre definiţiile redate specifică o dimensiune a comunicării. Primele două înţeleg comunicarea ca un transfer de informaţie, opunând transferul de idei, cunoştinţe, gânduri şi mesaje transferului de lucruri materiale, a treia şi a patra reţin mai curând ideea de influenţă sau de efect, decât pe cea de transfer. În a cincea definiţie comunicarea constituie mecanismul relaţiilor interumane. În a şasea se pune accentul pe împărtăşirea semnelor de către cei aflaţi în comunicare.

Comunicarea este, deci, interacţiune, interpretare comună, relaţie, acţiune, efect de reducere a incertitudinii într-o situaţie dată, echivalenţa dintre codificare (la sursă) şi decodificare (la destinatar). Ea presupune cel puţin trei elemente – comunicator, mesaj, receptor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.