Evolutia mijloacelor de transport

Trimis la data: 2013-07-13
Materia: Transporturi
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 8.51 / 10
Downloads: 0
Autor: Saviuc Mihaela
Dimensiune: 4084kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Imaginea unei biciclete apare pentru prima data pe peretele unui templu din Egipt, construit acum 3000 ani. Schite ale unei astfel de vehicule apar si in desenele lui Leonardo da Vinci. a fost inventata in Europa secolului 19.Stramosul bicicletei a fost creat de catre baronul german Karl Drais, care si-a patentat masinaria in anul 1817.
Istoria motorului cu abur
Primul om care a avut idee de a transforma pompa cu piston in masina termica, a fost francezul Denis Papin in anul 1679. Din pacate nu a putut sa o puna in practica din lipsa de fonduri. El a murit in saracie, in 1714. Primul motor performant a fost construit in 1712 de inginerul Thomas Newcomen, din Cornwall. Acesta avea un brat mare care pompa apa in 16 miscari de du-te-vino pe minut.

In 1776, James Watt, un constructor scotian de mecanisme, a adus imbunatatiri motorului lui Newcomen. Nicolas Cugnot a fost primul care in 1769 a folosit motorul cu abur la un vehicul. Acest vehicul putea transporta 4 persoane, dar a fost folosit la transportul armamentului greu. Viteza maxima care a fost atinsa cu acest vehicul a fost de 5 km/h.

Dezvoltarea motorului cu ardere interna a trebuit sa astepte pana la descoperierea unui combustibil de ardere interna. S-a incercat folosirea prafului de pusca, insa nu a mers. Carburatoarele cu praf de pusca inca sunt greu de gasit. Primul sistem folosit a fost cel pe gaz. S-a folosit gaz de huila obtinut prin incalzirea huilei intr-un vas sau cazan sub presiune. Un francez pe nume Etienne Lenoir a brevetat primul motor pe baza de gaz la Paris in anul 1860.

Prima locomotiva cu aburi care se deplasa pe sine a fost construita de inginerul Richard Trevithick, din Cornwall. Locomotiva lui cu patru roti a facut o cursa demonstrativa pe 22 februarie 1804, atingand viteza de 20 km/h fara incarcatura si 8 km/h cu incarcatura. Din pacate, greutatea trenului a rupt sinele.

In 1829, in timpul construirii unei noi cai ferate in nordul Angliei, intre Liverpool si Manchester, s-a organizat un concurs pentru a se gasi cea mai rapida locomotiva care sa circule pe aceste sine. Premiul de 500 lire a fost castigat usor de locomotiva Rocket, prezentata de George Stephenson. Ea a atins viteza, pe atunci extraordinara, de 46,7 km/h, un record mondial la acea vreme.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.