Evolutia miscarii legionare in perioada postcomunista - introducere

Trimis la data: 2015-01-05
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 88
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena_N
Dimensiune: 119kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prezentarea evolutiei Miscarii Legionare in perioada postcomunista (din 1989 pana in 2005), ca si a originilor sale interbelice, are ca principal obiectiv "recuperarea" unui aspect mai putin cunoscut al vietii politice romanesti de dupa 1989 dar, in opinia mea, aspect ce nu trebuie neglijat. Acestui obiectiv principal, ii sunt subsumate si alte cateva obiective adiacente, pe care le-am considerat insa a fi indispensabile pentru realizarea prezentei lucrari.
Fiind vorba despre o miscare politica nationalista, cu un pronuntat caracter antisemit (mai cu seama in perioada interbelica, mai putin in ziua de azi) si anticomunist, prezentarea activitatilor Miscarii Legionare nu poate fi incadrata decat ariei tematice a extremei drepte europene.Am ales sa intitulez aceasta parte a lucrarii mele Extrema dreapta europeana, deoarece termenul de fascism, care poate ar fi putut fi considerat mai adecvat, mi s-a parut impropriu. De altfel, conceptul de fascism a fost extrem de controversat, inca de la inceput, atat in mediul academic, cat si in cel al oamenilor de rand .

In opinia mea, putem vorbi mai degraba de fascisme decat de fascism. Totodata, folosind acest termen, includerea nazismului in aceasta familie ar fi generat controverse, caci nu putini sunt cercetatorii care tind sa plaseze nazismul alaturi de comunism, cele doua regimuri constituind familia regimurilor totalitare. Asa cum remarca Francois Furet, conceptul de totalitarism desemneaza "noua realitate reprezentata de o societate total sau aproape total aservita unui partid - stat, guvernand prin ideologie si teroare" .

Pe de alta parte, istoricul german Ernst Nolte a lansat ipoteza conform careia fascismul s-ar fi nascut ca replica la bolsevism. Asa cum remarca istoricul Adrian Cioroianu, "provocarea principala a cartii lui Nolte - Razboiul civil european (1917-1945). National-socialism si bolsevism - tinteste intr-un punct sensibil pentru o buna parte a intelighentiei europene: stanga radicala este redusa la statutul neonorant de antecedent (cronologic si tehnic) si pretext al nazismului."

Analiza facuta de Nolte celor doua regimuri totalitare a dat nastere a ceea ce a fost cunoscut in istoriografie sub numele de "galceava istoricilor". Aceasta a fost cel mai bine ilustrata de schimbul de scrisori dintre istoricul german si Francois Furet, scrisori ce au fost adunate si publicate in volum .Folosirea sintagmei extrema dreapta europeana mi-a permis sa includ in aceeasi categorie miscari si curente, definite in mod obisnuit ca fiind de "tip fascist", dar care in fond au caracteristici proprii ce le diferentiaza uneori radical unele de celelalte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.