Evolutia productiei de otel 2001-2006

Trimis la data: 2007-04-20 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 910
Autor: Timisan danca Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Industria siderurgică este una din cele mai importante industrii din punct de vedere economic.Bazându-se pe resursele naturale,ea face ca rezervele acestor resurse să se afle într-o continuă scădere.De asemenea,există diferenţieri la nivelul continentelor şi al ţărilor,diferenţieri ce cuprind atât resursele dintr-un anumit loc cât si valorificarea lor.

Datorită faptului că volumul rezervelor certe al majorităţii minereurilor a fost superior extracţiei,durata de asigurare în ani ani a consumului a sporit.Astfel,minereurile de fier au o asigurare de circa 800 ani,nichelul asigură consumul pt 100 ani,manganul 200 ani,cromul 300 ani. O situaţie aparte o constituie alte resurse metalurgice (aur,argint,platina,zinc, plumb,cositor) care pot fi folosite pt aprox.50 ani.

Diferenţierea resurselor la nivelul regiunilor geografice evidenţiază dezvoltarea industriei siderurgice.Astfel 7 state (Indonezia,Guineea,Jamaica, Bolivia,Malaysia,Brazilia şi Birmania) deţin 80 % din rezervele de cositor, 4 state (Australia,Guineea,Jamaica,Surinam) 80 % din cele de bauxită,Zair şi Zambia 45 % din cele de cobalt,Cuba şi Noua Caledonie 45 % din cele de nichel,China 70 % din rezervele de wolfram,iar ţările în curs de dezvoltare deţin mai mult de jumătate din rezervele mondiale de cupru.

RESURSELE METALURGICE FEROASE

Minereul de fier reprezintă resursa cea mai intens folosită şi care,pe parcursul a 4 milenii,din prima “epocă fierului” până în prezent,nu a putut fi înlocuit,fiind componentul principal al oţelului.Deţine primul loc în ceea ce priveşte volumul producţiei şi utilizarea lui.Zăcămintele de fier se grupează în:magmatice,sedimentare şi metamorfice şi apar sub formă de minereuri diferite tipuri (magnetit,hematit,limonit).

Magnetitul este minereul cel mai bogat în conţinut de metal (70 % fier).Este cel mai pur minereu,având însă o răspândire limitată:doar 15 % din rezervele mondiale fac parte din această categorie.Cele mai bogate zăcăminte de magnetită sunt în Ural (Magnitnaia),Suedia (Kiruna),sudul Canadei,Venezuela (Cerro Bolivar),India,nord-vestul Australiei.

Hematitul se caracterizează printr-un conţinut mai redus de fier (sub 70 %) şi are o răspândire mai largă:27 % din minereurile de fier fac parte din această categorie,fiind specifice Braziliei,Suediei,Indiei,fostei URSS (Krivoi Rog),nordul Australiei.

Limonitul şi sideritul ,cu un conţinut de fier de 48-63 %,sunt cele mai răspândite găsindu-se în Franţa (Lorena),Marea Britanie,Japonia,SUA>

Minereurile de fier au o răspândire inegală pe glob.Rezervele cele mai mari sunt concentrate în Federaţia Rusă ( circa 100 mld.tone)-44 % din rezervele mondiale,America de Nord şi Centrală (44 mld.tone)-17 %, America de Sud (34 mld.tone)-14 %,Europa (21 mld.tone),Asia (17,3 mld. tone),Australia-Noua Zeelandă si Noua Caledonie (16,8 mld.tone).

Astfel,în fosta URSS principalul zăcământ este cel de la Krivoi-Rog (20 % din rezerve),dar la calitatea minereului pe primul loc se situează zăcămintele din Ural (13 %).Asemănător din punct de vedere metalogenetic cu zăcământul de la Krivoi-Rog este cel de la Kursk (intrat în exploatare în anii 1931-1932),regiune în care se înregistrează aşa-numita “anomalie genetică de la Kursk”.

Rezervele de aici situează zăcământul pe primul loc în lume (37 mld.tone).În partea europeană a Federaţiei Ruse pot fi menţionate: siderozele de la Tula şi Lipeţk (35 % fier),Kerci (conţinut bogat în fosfor). În Siberia de Vest se remarcă zăcămintele de la Temir-Tau,Kustanei şi Akaban, iar în Siberia de Est cele de la Angara Ilim şi Angara Pitsk.

În Canada (locul 2 în lume-33 mld.tone) se remarcă zăcămintele de fier din provinciile New Foundland,Quebec,Ontario.
În Brazilia (30 mld.tone) majoritatea minereurilor sunt de calitate superioară (magnetit,hematit) ,având un conţinut de metal de 63-70 % ; zăcămintele se concentrează în Minas Gerais,Bahia,Sao Paolo,Amapa.

SUA dispune de un volum al rezervelor de minereu de fier de 7 mld. tone ; ¾ din rezervele ţării şi producţiei se concentrează în regiunea marilor Lacur,dar ele se găsesc şi pe teritoriul statelor Michigan,Minessota şi Wisconsin.
În America de Sud se remarcă Venezuela (zona Imataco şi regiunea fluviului Orinoco) şi Brazilia.

În Europa reprezentante sunt Franţa (6 mld.tone),Suedia (3 mld.tone), Marea Britanie (3 mld.tone) şi Germania (2,5 mld.tone).

Pe continetul african,deşi mai puţin cunoscute şi cercetate,se remarcă zăcămintele din Africa de Sud,Gabon,Liberia,Algeria şi Mauritania.

În ierarhia producţiei mondiale de minereu primul loc e ocupat de Federaţia Rusă,urmată de Australia,Brazilia,SUA şi Canada,iar la export lideră e Australia,urmată de Brazilia şi Canada.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.