Evolutia relatiilor dintre Alexandru Lapusneanul si Motoc

Trimis la data: 2009-11-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.20 / 10
Downloads: 16
Autor: DavidEmnauelB
Dimensiune: 9kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alexandru Lăpuşneanul" (1840), de Costache Negruzzi ,este cea mai valoroasă nuvelă istorică din literatura română, statut de excepţie asigurat de compoziţia echilibrată, de conflictul puternic şi de valoarea artistică a personajului eponim.
Formula estetică utilizată este cea romantică. Astfel, întâmplările spectaculoase (arderea cetăţilor, uciderea boierilor, linşarea lui Moţoc), culoarea de epocă sau mărirea şi decăderea unor domnitori aparţin de această estetică. Protagonistul este un personaj romantic încadrat în tipologia Demonului şi construit prin antiteză cu Doamna Ruxanda.

Relaţiile dintre acest personaj şi vornicul Moţoc se încadrează în aceeaşi viziune romantică: într-o perioadă istorică neobişnuită, Demonul şi Iuda (Trădătorul) merg, pentru câtva timp, alături.
La conturarea acestor relaţii constribuie mai multe elemente ale textului.

Primul dintre acestea ar fi conflictul nuvelei, care îmbracă două forme.
Există, astfel, un conflict interior, născut în sufletul voievodu¬lui şi dictat de „dorul lui cel tiranic de a vedea suferiri omeneşti". Din acest blestem pe care-1 poartă protagonistul se naşte şi conflictul exterior, cu boierii, în care este antrenat şi vornicul Moţoc.

Un alt element al textului îl constituie acţiunea, structurată pe patru capitole, cu tot atâtea mottouri semnificative: „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu...", „Ai să dai samă, Doamnă!", „Capul lui Moţoc vrem...", „De mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu...".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.