Evolutia relatiilor dintre doua personaje

Trimis la data: 2009-11-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.62 / 10
Downloads: 612
Autor: DavidEmnauelB
Dimensiune: 9kb
Voturi: 17
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Personaje: Harap-Alb şi Spanul
Apărută în 1877, „Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă, constituie o sinteză a basmului românesc, în care schema basmului folcloric este îmbogăţită prin numeroase elemente originale.
Harap-Alb şi Spânul sunt personaje solidare, în construcţia cărora au fost utilizate mai multe elemente ale textului.Astfel, tema basmului fiind iniţierea unui tânăr, de la stadiul de novice, la acela de om total, de-a lungul acestui drum, cei doi se află mereu alături.

Reperele spaţiale ale călătoriei iniţiatice (pădurea-labirint, fântâna, Grădina Ursului, Pădurea Cerbului, palatul lui Roş-Impărat), sunt simbolice şi constituie „treptele” pe care Harap-Alb le parcurge, la porunca Spânului. Din această cauză, unii comentatori apreciază că Spânul este un „pedagog"şi un îndrumător al fiului de crai.

Conflictul este cel al tuturor basmelor: lupta dintre Bine şi Rău, cu victoria celui dintâi. Momentul culminant al acestui conflict îl constituie uciderea Cerbului solomonit, care răspândea moartea în jurul său („dar chiar când se uită la cineva, fie om sau orice dihanie ar fi, pe loc rămâne moartă”).

La construcţia celor două personaje contribuie şi natura aparte a fabulosului (care este tratat în mod realist): nici Harap-Alb nu se confundă cu Făt-Frumos, nici Spânul nu este un zmeu, ci o fiinţă umană altfel decât restul lumii.

Tipologic, amândoi sunt nişte personaje „deghizate”: Harap- Alb este un vlăstar împărătesc „travestit” în haine de slugă, iar Spânul este un „educator” care poartă masca unui om rău. Chiar Calul îi subliniază acest rol în cuvintele: „Şi unii ca aceştia sunt trebuitori pe lume câteodată, pentru că fac pe oameni să prindă la minte”: Harap-Alb fiind protagonistul, Spânul este un personaj- „confident”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.