Evolutia relatiilor dintre doua personaje implicate in conflictul dramatic

Trimis la data: 2010-05-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.38 / 10
Downloads: 632
Autor: Ionela Tarcau
Dimensiune: 10kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Unul dinre cuplurile cu cel mai mare impact in comedia O scrisoare pierduta este cel reprezentat de Zoe si Zaharia Trahanache: ei reprezinta ipostaza familiei ce cultiva valori imorale precum adulterul, minciuna, falsitatea, ipocrizia, tradarea.
Stalp al puterii locale, venerabilul presedinte al tuturor "comitetelor si comitiilor" Zaharia Trahanache are in prefectul Stefan Tipatescu nu numai un "prietin", asa cum declara la sfarsitul piesei, ci in primul rand un amant al sotiei, un partener care sa il inlocuiasca in sedintele politice prelungite. Astfel, vorbind despre evolutia cuplului Zaharia-Zoe, vorbim de fapt depre triunghiul conjugal Tipatescu-Trahanache- Coana Joitica.

Echilibrul cuplului nu este insa periclitat de adulter, ci de pericolul de a fi publicata scrisoarea compromitatoare de catre Catavencu. Interesant este ca personajele nu isi pun deloc problema destramarii cuplului, ci doar pe cea pierderii capitalului de influenta, de credibilitate, de putere politica.

Specific comediei, ambele personaje ilustreaza tipuri umane, dar depasesc totusi schematismul teatrului clasic, fiind individualizate prin comportament, particularitati de limbaj sau nume, dar si prin combinarea elementelor de statut social si psihologic. Zoe este nu numai cocheta si adulterina, ci mai ales femeia voluntara care conduce din culise intraga viata politica a orasului

Manipuland toti barbatii fie prin specularea slabiciunilor afective, fie prin vointa de fier. De asemenea, Trahanache nu este numai incornoratul si ticaitul, ci mai ales politicioanul abil care prin firea calma si ticul "ai putintica rabdare!" castiga timp de reactie, intimidandu-si adversarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.