Evolutia sistemului financiar francez

Trimis la data: 2013-07-24
Materia: Economie
Nivel: Liceu
Pagini: 31
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sistemul financiar este strans legat de institutiile politice, de doctrinele economice si de luptele dintre diversele grupuri sociale. Pentru a studia sistemul financiar avem nevoie de o perspectiva istorica, ce ne va conduce de la sistemul liberal la cel interventionist.Acest sistem se caracterizeaza:
- pe plan politic, prin stabilirea progresiva a unui regim parlamentar, ca urmare a largirii competentelor financiare ale legislativului, care va utiliza bugetul ca un instrument de control parlamentar asupra actiunii guvernului;
- pe plan economic, prin dominatia doctrinei liberale care promoveaza interventia statului si care conduce la neutralitatea bugetului.

Referate similare:

Autorizarea perceperii impozitului si controlul cheltuielilor publice au fost in mod oficial recunoscute si aplicate in Anglia secolului al XVII-lea (Bill of Rights sau Declaratia Drepturilor, din 1689).
In Franta, evaluarea este mult mai tardiva. Inca din 1314, Statele generale afirma ca impozitul trebuie sa fie consimtit de catre reprezentantii contribuabililor, dar principiul nu este respectat. In mai multe perioade, Statele generale vor incerca sa se opuna, fara succes, absolutismului regal.

Acestea se vor desparti in 1614, dar se vor reuni, sub o alta forma in 1789, din cauza unei grave crize financiare. Aceasta reuniune, in conforrmitate cu numeroasele caiete de doleante, recunostea principiile dreptului bugetar:Competenta parlamentului: "Cetatenii au dreptul sa costate, prin ei insusi sau prin reprezentatii lor, necesitatea contributiei publice, sa consimta in mod liber, sa urmareasca folosirea si sa determine cota, modul de asezare, incasarea si durata acesteia." (articolul 14 din Declaratia drepturilor din 1789);

Votul anual al impozitului: "Corpul legislativ va fixa si va hotari in fiecare an contributiile publice, acestea neputand exista in prima zi a sesiunii urmatoare, daca nu au fost reinnoite in mod expres." (Constitutia din 3 septembrie 1791, titlul V, primul articol);Autorizarea cheltuielilor publice: Necesitatea unei autorizari prealabile si anuale a cheltuielilor publice decurge din combinarea a doua articole ale titlului III al Constitutiei din 1791 (capitolul II, sectiunea IV, articolul 7 si capitolul III, sectiunea I, primul articol).

Dar aceste principii nu vor intra, in mod real in institutii, ca sa devina reguli ale dreptului public francez, decat sub Restauratie: aparitia dreptului bugetar coincide cu instaurarea regimului parlamentar. Dezvoltarea dreptului bugetar sub Restauratie si sub Monarhia din Iulie se explica prin motive politice. In a prima jumatate a secolului al XIX-lea, clasa burgheziei care patrunde in parlament si mai ales in Camera Deputatilor se va stradui sa lupte impotriva aparatului de stat dominat de catre nobilime si de catre fortele sociale conservatoare, utilizand ca arme principiile bugetare.
Aceasta dezvoltare este remarcabila deoarece are ca puncte de plecare texte constitutionale foarte timide. Astfel, Charta din 1814, desi trateaza impozitele, nu spune nimic despre cheltuieli.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.