Evolutia sistemului international dupa 1914

Trimis la data: 2015-10-21
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan_O
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Evolutia sistemului international dupa 1914 exprima toate evenimentele ce au avut loc in timpul Primului Razboi Mondial pana in zilele noastre. Secolul XX reprezinta cel mai dureros timp trait de umanitate. Tema referatului este aceea de informare a actiuniilor ce s-au petrecut in sec. XX : cine au fost vinovati de conflictele care pareau neterminabile, ce actori au jucat in sistemul international, conferinte si tratate de pace care au schimbat ordinea mondiala, cele doua razboaie mondiale unde distrugerile materiale si pierderiile de vieti omenesti au lasat intreaga Europa in ruina , si in final rolul Uniunii Europene ca motor al pacii in Europa.
Impactul primului razboi isi pune amprenta asupra politicii internationale lasand urme in viata umana, arhitecturala si in cele din urma noua ordine mondiala. Privind din prisma relatiilor intre state pot argumenta ca se afla intr-o stare deplorabila, mai mult unele dintre ele vor sa-si i-a revansa in materie de razboi.
In continuarea referatului voi prezenta o scurta prezentare a evenimentelor ce au avut loc dupa 1914, urmand ca apoi sa descriu conferintele si tratatele ce au schimbat ordinea mondiala.

O scurta prezentare a evenimentelor dupa 1914 o putem reduce la cateva evenimente de mare importanta, si anume : primul si al doilea razboi mondial, conferintele si tratatele de pace, crize economice, Razboiul Rece si in final motorul pacii in Europa : Uniunea Europeana.
Pentru a solutiona o parte din problemele pe care le-a prezentat Europa, SUA ofera ajutor Europei, exemplu : in primul razboi mondial instituie un nou principiu al relatiilor internationale- principiul securitatii colective , Planul Marshall (George Marshall) care reprezinta un ajutor financiar Europei (URSS refuza categoric) pentru a stopa foamea, saracia,

disperarea, haosul care se extindea in randul cetateniilor,inlocuirea balantei de putere cu un sistem institutional si in final procesul de decolonizare (nasterea statelor Lumii a Treia : Africa, Asia Centrala, America Latina). In concluzie pot argumenta ca secolul XX reprezinta cel mai de temut secol in care balanta de putere se schimba in functie interese, strategie si capacitate militara si in final pozitie geograficaa). Conferinte si tratate
In timpul razboaielor si dupa, tariile aflate in conflict se hotarasc sa organizeze anumite conferinte care au rolul de a aduce pace, a schimba anumite poziti ale unor tari (eliberarea de teritorii dobandite cu forta,in functie de pierderiile suferite), indeplinirea unor sarcini, obligatii.

Tratatele sunt intelegeri internationale intre doua sau mai multe state, care se refera la ordin juridic. De subliniat este faptul ca negocierea este prima faza prin care trece un tratat international inainte de a fi ratificat.
Pentru o mai buna orientare in acest subiect, in continuare voi descrie organizari realizate de mariile puteri pentru a hotara soarta Europei : Pacea de la Brest-Litovsk, Conferinta de la Paris si Pactul de la Varsovia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.