Evolutia tragediei in literatura greaca

Trimis la data: 2005-12-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 1274
Autor: Laura
Dimensiune: 11kb
Voturi: 89
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Literatura greaca respecta fidel transformarile economice, sociale, politice, juridice, culturale, artisitice, prin care au trecut diferitele polis-uri grecesti.
Ca si poemele homerice, si tragedia apare tot in contextul unor lupte, in cazul acesta duse de popor impotriva oligarhiilor ( intre secolele VII-VI i.e.n) , in care s-au reflectat pentru inceput poeziile lirice, urmand ca apoi pe teritoriul Greciei, dar mai ales la Atena, sa se constituie tragedia, sub forma evoluata pe care o intalnim la Eschil, Sofocle si Euripide.

Tragedia greaca isi are obarsia in cultul zeului Dionysos, la marile serbari inchinate lui, un cor de tineri travestiti in satiri (tragoi care isi puneau coarne, copite si coada de tap; de aici tragodia – cantecul tapilor) cantau si povesteau momente triste din viata zeului. Conducatorul corului povestea, iar corul ii raspundea, scotand, adesea, strigate de durere.

Introducerea unui actor in acest ditiramb (denumire data de aristotel poemului liric recitat in cinstea zeului Dionysos) –care nu facea parte din cor, ci conversa cu autorul – de catre Threspis din Icaria a instituit dialogul, elementul dramatic esential.

Aceelasi Threspis a luat pentru tragediile sale subiecte din legendele eroilor si prin aceasta a pus bazele repertoriului tragediei, arta care treptat s-a dezvoltat, ocupand un rol important in viata culturala a Atenei, organizandu-se concursuri de tragedii cu ocazia Marilor Dionysii, arhontele eponim ocupandu-se de ele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.