Evolutia tratatelor

Trimis la data: 2010-05-20
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.40 / 10
Downloads: 31
Autor: Costescu Mihai
Dimensiune: 17kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tratatul de la Paris si cele doua tratate de la Roma au constituit tratatele fondatoare ale ale celor trei Comunitati Europene.
De-a lungul anilor, ca raspuns la presiunile ce vizau simplificarea, clarificarea, extinderea si democratizarea cadrului constitutional al Comunitatii Europene, tratatele fondatoare au fost suplimentate si amendate in diferite moduri. Aceste dezvoltari au fost realizate prin urmatoarele decizii si actiuni :Tratatul de constituire a unui singur Consiliu si a unei singure Comisii a Comunitatilor Europene.
Semnat in 1965 si intrat in vigoare in 1967 ele stabileste un singur Consiliu al ministrilor pentru cele trei comunitati si reuneste inalta Autoritate a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, Comisia Euratomului si Comisia Comunitatii Economice Europene. Puterile exercitate de aceste corpuri reunite 13513o1420n erau in continuare bazate pe Tatatele fondatoare.

Tratatul de amendare a unor prevederi bugetare ( semnat in 1970) si Tratatul de amendare a anumitor prevederi financiare a tratatelor semnat in 1975.Ele pun bazele unei proceduri bugetare si aloca puteri bugetare intre institutiile Comunitatii. Capata o anumita importanta puterile bugetare conferite Parlamentului. In 1975, Tratatul infiinteaza o Curte de Auditori care are rolul de a examina toate veniturile si cheltuielile Comunitatii.

Actul privitor la alegerea reprezentantilor Adunarii prin sufragiu universal direct, semnat in 1976 dar ratificat doar in 1978 de statele membre. Acest Act asigura baza legala pentru alegerea directa a Parlamentului European stabileste unele reguli pentru desfasurarea lor, dar nu mareste puterile Parlamentului. Tratatele de accedere (Treaties of Accesion) au asigurat largirea Comunitatii prin includerea Danemarcei, Irlandei si Marii Britanii semnat in 1972 si intrat in vigoare in 1973, Grecia, semnat in 1979 si intrat in vigoare in 1981, Spania si Portugalia semnat in 1985 si intrat in vigoare in 1986. Ele au asigurat baza juridica si pentru largirile succesive din 1995, 2004 si 2007.Actul Unic European. Semnat in februarie 1986 dar intrat in vigoare la jumatatea anului 1987 datorita greutatilor de ratificare din partea Irlandei.

Cele mai importante masuri din Actul Unic European se refera la :
1.incorporarea in Tratatul asupra Comunitatii Europene un numar de noi politici in unele domenii si intarirea capacitatii de decizie. Domeniile vizate includeau politicile de mediu, cercetare si dezvoltare tehnologica, ''coeziunea economica si sociala ( politica regionala ) ;
2.realizarea pietii interne spre finele anului 1992, perceputa ca un scop specific si inclus in Tratat.

3.introducerea unei noi proceduri legislative - procedura de cooperare - cu scopul de a mari eficienta procesului de decizie in Consiliul ministrilor si de a creste si puterile Parlamentului European. Cele mai importante caracteristici ale procedurii de cooperare erau : inlocuirea citirii unice a propunerilor legislative de catre Parlament si Consiliul Ministrilor din procedura traditionala de consultare prin doua citiri; Consiliul putea, cu anumite restrictii, sa ia decizii la prima si la a doua citire prin majoritatea calificata.

Apoi a fost marita capacitatea Parlamentului European de a influenta continutul legislatiei desi nu se bucura de puteri depline legislative; o agenda stricta a fost introdusa pentru stadiul final al procesului legislativ. Domeniile legislative acoperite de procedura de cooperare includea unele aspecte ale politicii sociale, implementarea deciziilor in stransa legatura cu fondul regional si cu programele de dezvoltare tehnologica si cercetare stiintifica, si, cel mai revolutionar, printr-un nou articol in Tratat - 100A -, majoritatea masurilor care erau destinate sa conduca la stabilirea si functionarea pietei interne.

4.cresterea rolului si a influentei Parlamentului European prin stabilirea unei proceduri de aprobare - assent - Prin noua procedura, acordul PE printr-o majoritate absoluta a devenit necesar atat pentru admiterea noilor membri - art. 237 - din CEE cat si pentru intelegerile de asociere dintre Comunitate si tarile din lumea a treia - art. 238 din CEE.

5.Cooperarea politica europeana cunoscuta sub termenul de foreign policy cooperation a fost pusa pe o baza legala dar nu si incorporata in Tratat.
6.Intalnirile dintre sefii de state din cadrul Consiliului European au primit o recunoastere legala dar nu a fost inclusa in Tratat,
7.Extinderea capacitatii Curtii de Justitie prin infiintarea unei noi Curti de Prima Instanta
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.