Evolutionismul

Trimis la data: 2010-05-05 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 245
Autor: Tiberiu Nastase Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Evolutionismul este primul curent prin care antropologia se va defini ca stiinta sociala in a doua jumatate a secolului XIX, reprezentand momentul autonomizarii discursului antropologic ca discurs distinct ce are un obiect precis: "omul primitiv" si societatea sa.Inainte de a detalia asumptiile evolutionismului in antropologie, nu este, credem, lipsit de interes, sa aruncam o privire asupra genealogiei conceptului.Asemeni multora dintre conceptele pe care le utilizam azi intr-un mod neproblematic, si cel de "evolutionism" isi are originea in Iluminism, de unde provine caracterul lui antireligios si secularizant.

Este enuntat pentru prima data la Sorbona in 1749 de catre Jacques Turgot intr-o conferinta ce trata "stadiile dezvoltarii socio-economice si intelectuale ale umanitatii". Turgot identifica trei stadii ale dezvoltarii materiale incipiente cele de vanator, pastor si agricultor si trei stadii spirituale stadiul religiei, al metafizicii si al stiintei. Sugestia "stadiilor de evolutie" va face cariera ulterior prin Auguste Comte, care o va transmite secolului XIX cand este preluata de stiintele sociale pe cale de a se naste.

Problema "evolutiei" cunoaste insa un traseu remarcabil in stiintele naturii din prima jumatate a secolului XIX, in forma opozitiei dintre "transformism" si "fixism" (opozitie care este formulata si azi ca "evolutionism contra creationism"). Problema care anima dezbaterea privea modul de clasificare a speciilor, iar opozitia dintre grupurile de ganditori exprima, fara indoiala, un exemplu clasic de schimbare de paradigma, in sensul lui Thomas Kuhn.

Lamarck si, ulterior, Darwin AZ reprezentantii noii paradigme demit increderea in conceptele finaliste, afirmate indeosebi de Linne si Cuvier, concepte care fundamentau clasificarea plantelor si animalelor conform unui sens anterior, prestabilit, al ordinii lumii. Pana la Lamarck era un fapt general acceptat ca in fiecare organism actioneaza o forta vitala care este ghidata de un scop predeterminat. Principiului finalitatii i se va opune cel al cauzalitatii (o rasturnare de accent a mostenirii aristotelice dinspre cauza finala catre cauza eficienta), respectiv un principiu ce presupune o transformare continua si indefinita.

In alta forma, controversa ia urmatorul aspect: ce exista in primul rand, specia sau individul? Lamarck adopta fata de aceasta intrebare pozitia unui realism gnoseologic: "speciile" sunt simple conventii umane; in fapt nu exista in sens ontologic decat indivizi determinati, supusi unor transformari continue. Doua dintre sustinerile transformismului au rupt insa decisiv cu traditia metafizica din stiintele naturii: 1. Postularea genezei spontane a vietii, prin transformarea materiei neinsufletite in materie vie un proces continuu, care se produce in permanenta.

Prin aceasta teza se rupe cu urmele revelatiei crestine din stiintele naturii: procesul generarii vietii nu mai este blocat candva "la inceputul lumii". 2. Noi specii se nasc mereu prin transformarea celor vechi sub actiunea diferitilor factori de mediu si ca adaptare la acestia AZ teza ce demite teoria "fixitatii", a creatiei originare a unui numar finit si imobil de specii. Charles Darwin va duce mai departe aceste sustineri, care devin explicit revolutionare o data cu punerea problemei spinoase a descendentei omului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.