Evreii

Trimis la data: 2007-02-15
Materia: Istorie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 8.97 / 10
Downloads: 2286
Autor: Ada001
Dimensiune: 11kb
Voturi: 279
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Evreii.Miza reala a conspirationismului in Romania de astazi este una ideologica. Conspirationismul are sarcina de a descoperi profitorul fenomenului studiat pentru ca, potrivit credintei sale tot ceea ce se intampla important are loc pentru ca foloseste cuiva anume. Chestionand astfel faptele se ajunge la concluzia ca fenomenele semnificative din punct de vedere politic au intotdeauna o determinare specifica avantajoasa pentru unii si mai putin pentru altii.Evreii
Evreii coborand din abstract si atribuind conspirationismului explicatii inteligibile chiar si pentru cei nededati cu abstractiile, gandirea unui « vanator » de conspiratii trateaza faptele cercetate intr-o maniera ce poate fi considerata vulgara, agatandu-se de amanunte banale si ajungand la formulari uneori ridicole.

Conspirationismul everilor are sarcina de a descoperi profitorul fenomenului studiat pentru ca, potrivit credintei sale tot ceea ce se intampla important are loc pentru ca foloseste cuiva anume. Chestionand astfel faptele se ajunge la concluzia ca fenomenele semnificative din punct de vedere politic au intotdeauna o determinare specifica avantajoasa pentru unii si mai putin pentru altii.

Daniel Pipes in articolul sau “Conspiracy” din 1997ofera un exemplu referitor la aceasta metoda denumita “utilitara” adoptata de conspiratori : « Oricine castiga de pe urma unui eveniment trebuie sa-fi cauzat. Daca stii cine a castigat , stii cine conspira. Revolutia franceza a incetatenit pe evrei, asa ca evreii trebuie sa o fi cauzat ».

Deci nu conteaza deloc ca evreii nici macar n-au participat la actiunea politica de la 1789 pentru ca rationamentul utilitarist-conspirationist este suveran.Constatand un anumit fenomen , Ion Coja, exemplu al constiintei utilitariste, il chestioneaza de fiecar data in acest mod : « cui foloseste ? » sau « cine are de tras foloase de pe urma lui ? » .

Observand cine anume are de profitat de pe urma unui fenomen, domnia sa cred ca va putea sa deduca fara eroare interesele pe care acest fenomen le serveste, deci ratiunea sa e profunda, ultima de a fi. « Cui i-a folosit – se intreaba metodic Ion Coja – inventarea acestui Holocaust din Romania ?

Numai – decreteaza domnia sa prompt si surprinzator – propagandei maghiare ! ».Reactia aceast este insa arbitrara , pare sa recunoasca insasi Ion Coja , pentru ca mai apoi chestiunea pusa antreneaza un alt raspuns : « Dar e timpul sa vorbim si despre cei care , evrei fiind, au facut din antisemitism o afacere, un prfit, un gheseft ! Care fac din antisemitism o sursa de avantaje,de castiguri ! ».

Concluzia se afla deci la indemana fiecaruia dintre noi : apeland la teoria conspirationista, antisemitismul nu exista in mod real, dar el e afirmat, sau mai exact, inventat de evrei pentru ca le aduce avantaje precise.

Pe plan cultural conspirationistii descopera un conflict intelectual ce are in vedere deposedarea spiritului grec de meritele sale matematice si pentru a atribui spiritului iudaic intaietate in acest domeniu. Astfel « Elementele » lui Euclid nu sunt astazi studiate nici de matematicieni, locul se pare, I-a fost luat de Einstein sau Hollenger. A pune in locul numelui grecesc alt nume negrecesc, mai precis iudaic devine astfel triumf al mediocritatii. Or evreii nu se pot ridica la « intelectia pura » la abstract, intea lor ramanand profund intuitiva sustine un adept al conspiratiei.

Pierre-Andre Taguieff, autor al unei lucrari antisemite sustine, in cartea sa ca evreul este « international » nu atat pentru faptul ca este « intrenationalist », cat pentru facultatea sa de ubicuitate, legata de puterea sa nelimitata : omniprezenta evreului este inseparabila de omnipotenta sa.

De unde caracterul sau insesizabil : intr-un univers conspirationist evreul este simultan indeterminabil (identitatea sa ramane enigmatica ) si nelocalizabil – nu exista raspuns la chestiuni presante :Cine sunt inteleptii Sinonului ? Cati sunt ? Unde se ascund ei ? Centrul de putere evreiasca ( sau sinonista ) este pretutindeni si hotarul sau nicaieri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.