Evul Mediu

Trimis la data: 2013-12-04
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.23 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Evul Mediu a lasat prin toata Europa cetati de aparare si castele falnice, cladite indraznet pe piscuri muntoase, la intrarea strimta a vailor ce formau drum de navalire sau la vadurile principale ale drumurilor. Nici Muresul nu duce lipsa de asemenea zidiri, impunatoare, cu turnuri de aparare. Radacinile multora s-au pierdut in negura timpului, lasindu-se invaluite in taina legendelor.
Cind intri in podisul Tirnavelor, urmind drumul sasilor, turnurile cetatilor taranesti - Feldioara, Rotbav, Hoghiz, Rupea, Albesti, Sighisoara, Tirgu Mures - maresc pitorescul natural al superbei regiuni. Majoritatea au fost ridicate in jurul bisericilor ale caror clopotnite slujeau drept turnuri de veghe. Fortarete in toata regula, cu ziduri groase, amenajate in interior ca adaposturi pentru populatia refugiata din calea navalirilor de tot felul, si contraforturi puternice, ele graiesc si astazi despre trecutul zbuciumat al acestor meleaguri.

Cea mai impunatoare este insa Sighisoara, aflata la 117 km de Brasov, care isi vesteste de departe prezenta. Pe Dealul Cetatii, ziduri masive si turnuri acoperite cu tigla veche ofera calatorului un peisaj urban neobisnuit. Cetatea, denumita "Castrum Sex" prin secolul al XIII-lea, este atestata documentar pe la 1191. Sub actualul nume - Sighisoara - apare de abia in documentele din 1435. Conceputa pe doua planuri, orasul de jos si orasul de sus - in care se inalta cetatea Sighisoara - aceasta a fost multa vreme leaganul breslelor de mestesugari.

Marturie in acest sens stau cele noua turnuri, botezate dupa numele celor care le-au inaltat - turnul cojocarilor, al cositorarilor, macelarilor, fierarilor, cizmarilor, giuvaergiilor, croitorilor etc. Cel mai vizitat este, insa, turnul cu ceas, inalt de 64 m, amplasat la intrarea principala. La baza sa se afla o galerie de lemn ce ofera privitorilor o splendida panorama a orasului. Turnul dispune la ora actuala de un Muzeu de istorie care reuneste o bogata colectie de documente vechi, monede, arme, icoane si obiecte de uz casnic din perioada medievala.

Mai departe pornesc strazi inguste, ce serpuiesc printre case cu ziduri si portaluri imense, tencuite intr-o cromatica variata. Acestea dau o stranie senzatie de intoarcere in timp, intarita si de siluetele impunatoare a doua biserici - cea a fostei manastiri a dominicanilor si cea din deal. Prima, aflata in apropierea turnului cu ceas, este construita in stil gotic, in secolul al XIII-lea, si detine o impresionanta colectie de covoare orientale. Altarul sau este ridicat, insa, in stil baroc. Biserica din Deal, conceputa in aceeasi maniera gotica, dispune de o interesanta decoratie exterioara, figurinele sculptate in piatra fiind plasate pe patru dintre contraforturile cladirii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.