Evul Mediu Occidental - periodizare

Trimis la data: 2013-10-22 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In timp ce estul Europei se afla sub influenta si protectia bizantina , occidentul suporta invazia popoarelor germanice care vor distruge vechile structuri romane si vor forma propriile state pe care le organizeaza din punct de vedere politic si administrativ pe baza modelelor germane .In acelasi timp popoarele germanice gasesc in Occidentul european populatia romanizata si crestinata , superioara din punct de vedere cultural .

Se va produce prin urmare un proces de influentare reciproca numit de specialisti aculturatie in care germanii isi aduc propriile structuri si modele de viata pe care le implanteaza pe vechiul fond roman, conservand in buna masura civilizatia greco -romana.Acest dublu proces de romanizare treptata a barbarilor germanici si de crestinare a lor dar si de conturare a unor sisteme sociale noi - germanice se va produce treptat incepand din anul 395 .

Specialistii considera ca Evul mediu se termina odata cu caderea Constantinopolului in 1453 si respectiv cu instiutirea primelor forme de cultura si civilizatie care anuntau renasterea in Occident ( incepand cu sec. XIII italian - protorenasterea ) .
Evul mediu dureaza si in Occident cca 1000 de ani fiind impartit in mai multe faze de dezvoltare in conformitate cu evolutiile pe plan politic, social si cultural :
1.prima faza de dezv. -Evul Mediu timpuriu - 395 - 476
395 - despartirea celor doua Imperii - de rasarit si de apus
476 marcheaza sfarsitul definitiv al lumii romane occidentale prin cucerirea Romei de catre heruli.

Faza de tranzitie caracterizata prin :patrunderea pe teritoriul vechiului Imperiu Roman a populatiilor barbare de origine germana;care isi constituie regate proprii pe care le organizeaza politic si administrativ pe baza modelelor germanice;isi contureaza noi sisteme sociale mentinand in acelasi timp forme de organizare romana.

Regatul franc - Germania , vizigot - Spania , herul - Italia:germanii aduc o serie de elemente originale care vor fi incluse civilizatiei occidentale ; acestea se refera mai ales la relatiile si ierarhiile sociale.Raporturile intre indivizi sunt reglementate de o etica de tip cavaleresc - raporturi de legatura personala si clientelare. ( vasali - seniori )

2.A doua faza de dezvoltare este cuprinsa intre caderea definitiva a Romei , cucerita de germanici si aparitia primelor regate barbare inchegate care imitau de altfel modelul roman, 476 - 800.Este o faza formativa , care la randul ei parcurge mai multe etape.Procesul cel mai important este cel de aculturatie a populatiei germanice.Acest proces cunoaste o mare diversitate de aspecte locale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.