Examen drept

Trimis la data: 2012-03-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.56 / 10
Downloads: 49
Autor: Doru
Dimensiune: 34kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Principiul legalitatii dreptului penal.regula conform careia intreaga activitate a dreptului penal se desfasoara pe baza legii si in conformitate cu aceasta;reprez. O garantie a libertatii persoanei impotriva abuzurilor;inscris in Art. 8 din "Declaratia drepturilor omului si cetateanului" de catre ideologii revolutiei franceze, in 1789.2. Principiul umanismului dreptului penal.-intreaga reglementare penala trebuie sa porneasca de la interesele si drepturile fundamentale ale omului;
Principiul teritorialitatii legii penale.legea se aplica in exclusivitate si neconditionat pe intreg teritoriul tarii, pt. infractiunile savarsite pe teritoriul tarii respective, fara a face distinctie intre calitatile diferite pe care le pot avea faptuitorii.
Principiul personalitatii legii penale.presupune cerinta dublei incriminari;

CONDITII: -infractiunea sa fie savarsita in strainatate;-fapta sa fie considerata infractiune de legea penala romana;-infractorul tb. sa fie cetatean roman sau persoana fara cetatenie, dar cu domiciliul in Romania.8. Principiul realitatii legii penale.-orice infractiune comisa impotriva statului roman, a unui cetatean roman sau a unei personae juridice romane este incadrata in sfera de incidenta a acestui principiu.

-legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii, de catre cetateni straini sau apatrizi care nu dimiciliaza in Romania, impotriva statului sau cetateanului roman.
9. Principiul universalitatii legii penale.-competenta universala a legii penale romane poate intervene in doua cazuri:a. cazul infractiunilor pe care Romania s-a angajat sa le reprime in teritoriul unei conventii internationale.

b. cazul in care s-a refuzat extradarea, in momentul in care s-a cerut extradarea sau predarea infractorului.10. Conditiile in care se poate acorda sau solicita extradarea.-persoane care sunt urmarite penal sau trimise in judecata pt. o infractiune sau sunt cautate in vederea executarii unei pedepse.-extradarea se acorda in temeiul unui tratat international la care Romania este parte, ori pe baza de reciprocitate, in conditiile legii.

11. Categorii de persoane care nu pot fi extradate.-cetatenii statului respectiv;-persoanele carora li s-a acordat dreptul de azil;
-persoanele straine care se bucura in Romania de imunitate de jurisdictie.12. Principiul activitatii legii penale.-legea penala se aplica infractiunilor numai in timpul cat ea se afla in vigoare.
13. Principiul neretroactivitatii legii penale.

-legea penala dispune numai pentru viitor nu si pentru trecut, cand ne referim la incriminarea faptei.14. Principiul retroactivitatii legii penale.--datorita modificarilor conditiilor socio-economice se poate intampla ca o fapta periculoasa sa isi schimbe gradul de pericol social in sensul diminuarii lui, ceea ce face necesara inlaturarea ei din sfera licitului penal,

15. Principiul ultraactivitatii legii penale.--consta in legi penale temporare.16. Principiul aplicarii legii penale mai favorabile.
-situatia cand, de la savarsirea infractiunii si pana la judecarea definitive a cauzei, intervin una sau mai multe legi penale successive, situatie in care se va aplica infractorului legea penala mai favorabila.

17. Definitia infractiunii si importanta definirii legale a acesteia.
INFRACTIUNEA- o fapta a omului, un act de conduita exterioara a acesteia, interzis de lege sub o actiune specifica, represiva, care este pedeapsa.IMPORTANTA: - modalitatea specifica de realizare a reglementarii juridico-penale a relatiilor de aparare sociala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.