Examinarea comparativa - criminalistica

Trimis la data: 2014-12-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: DenisaSimona_O Dimensiune: 718kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Importanta cea mai mare in procesul identificarii o ocupa comparatia. Aceasta se realizeaza prin confruntarea a doua sau mai multe lucruri ori fiinte in vederea stabilirii asemanarilor si deosebirilor dintre ele si pe cale de consecinta, a identitatii sau neidentitatii. Comparatia este un proces complex care presupune o activitate de gandire analitica si sintetica, de abstractizare si generalizare, reprezentand premisa si totodata conditia identificarii .

In cadrul examinarii intrinseci comparatia joaca un rol ajutator; in cazul examinarii comparative ea devine metoda de baza. Esenta, telul si continutul principal al examinarii comparative in creiminalistica constau in examinarea obiectului de identificat ( scop ) la cele ale obiectului identificator ( mijloc ), respectiv a caracteristcilor urmelor lasate cu ocazia savarsirii faptei la cele ale obiectului sau fiintei care se presupune ca le-au generat.

Comparatia se realizeaza, dupa caz, fie intre urma in litigiu si urma experimentala executata cu acel obiect, fie intre urma in litigiu si obiectul care se presupune ca a creat-o. Nici unul dintre cele doua procedee nu il exclude pe celalalt, cu exceptia cazurilor cand nu se poate altfel. Recomandabil este sa se apeleze la ambele, mai ales in traseologie: de exemplu, sa se compare urma de incaltaminte direct cu talpa pantofului, precum si cu mulajul acesteia sau cu imaginea sa fotografica. De asemenea se pot compara intre ele atat mulajele cat si fotografiile.

Cand confruntarea directa nu este posibila se va recurge la compararea imaginilor reflectate ale obiectelor. Conditia esentiala, in acest caz, este aceea ca obiectele sa fie prin natura lor comparabile. Astfel, urmele de adancime nu pot fi comparate cu cele de suprafata si nici imaginile negative cu cele pozitive . Incalcarea regulei se poate solda cu erori datorita faptului ca elementele imprimate in urma reprezinta negativul caracteristicilor obiectului creator (stanturile corespund proeminentelor si invers ).

Compararea:
A) Mulajului urmei ramase in zapada;
B) Mulajul tocului de la cizma invinuitului;
C) Direct cu tocul incaltamintei;

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.