Excursia-cunoastere in cadrul lectiilor

Trimis la data: 2006-03-07
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 14
Autor: Cretu Sergiu
Dimensiune: 40kb
Voturi: 64
Tipul fisierelor: rar
Acorda si tu o nota acestui referat:
Excursia-cunoastere in cadrul lectiilor - Făurirea şi perfecţionarea societăţii noastre contituie un proces conştient bazat pe cunoasterea şi aplicarea cretoare a adevărurilor generale ale materialismului dialectic şi istoric, a legilor obiective al societăţii specifice fiecărei ţări. Excursia-cunoastere in cadrul lectiilor
Excursia-cunoastere in cadrul lectiilor - Studierea dezvoltării societăţii, a evenimentelor istorice ce se desfăşoară din uriaşa comoară de experienţă, acumulată de-a lungul mileniilor, duce la îmbogăţirea activităţii prezente şi viitoare cu învăţăminte şi conluzii pentru mersul înainte a popoarelor pe calea civilizaţiei pentru pace şi progresul întregii umanităţi.

Un om cu o conştiinţă înaintată nu este cel care are mai multe cunoştinţe, ci acel care interează cunoştinţele şi orizontul cultural într-o concepţie unitară, într-o vitiune ştiinţifică în ansamblu şi mai ales acel care şi-a format convingeri adînci, astfel încît între vorbă şi faptă, în fond între teorie şi practică la nivelul comportamentului şi activităţii sale să nu existe fisuri, discordanţe, ci disciplină unitate şi armonie.

Istoria fiind o ştiinţă a adevărului înfăptuit, a vieţii comunităţilor umane, sinteza experienţei lor, devine astfel un important izvor de cunoaştere şi de formare a omului. Toate marele fapte ale istoriei sunt tot atîtea strădănii, sacrificii, aspiraţii, înfrîngeri şi victorii ale poporelor, ale oamenilor.

Marele momente ale istoriei noastre naţionale plămădite în asprul şi delungul proces al devenirii, existenţei şi afirmării de sinestătătoare a poporului român, se înfăţişează ca piscuri de pe înălţimea cărora eroii neamului din trecut şi de azi au scrutat şi au zărit noi culmi spre care sau ridicat gîndul şi fapta lor înţeleaptă şi odată cu ele rosturile unui popor care şi-a dobîndit integritatea gliei străbune şi a limbii trămoşeşti, şi-a dorit pacea aşezărilor sale, orînduite cu trudă şi migală, în vremuri nu întotdeauna îngăditoare.

Prin natura sa istoria trezeşte şi cultivă sentimente, crează acele stări raţonale şi afective de care are nevoie orice fiinţă umană pentru a trăi şi a se manifesta în direcţia cerinţelor logice ale progresului în conformitate cu interesele fundamentale ale omenirii.

Valoarea şi locul istoriei în dezvoltarea multilaterală a tinerilor sunt asigurate de conţinutul ei, prezentarea evoluţiei omeneşti de-a lungul timpului, al progresului necontenit al ştiinţei şi tehnicii în strînsa legătură cu dezvoltarea vieţii spirituale.

Prin natura sa, istoria, cuprinde un material imens, prezintă o mare varietate de date, fapte evenimente. Sarina studierii ei nu constă în informarea tinerilor cu această bogăţie de cunoştinţe, ci în formarea capacităţilor de interpretare, de înţelegere şi de acţionare.

Necesittea învăţării istoriei nu în sine, pentru memorizarea unor fapte şi evenimente, ci pentru înţelegerea prezentului, pentru a prospera viitorul, a înţelege sensul progresului este una din coordonatele fundamentale al perfecţionării studiului de istorie ca disciplină de învăţămînt.

Fiind o ştiinţă cu multe domenii educative, obiectivele pedagogice ale istoriei vizează atît latura cognitivă cît şi cea volitional-afectivă.
Istoria contribuie la dezvoltarea cunoştinţelor din toate sferele existenţei sociale a capacităţilor intelectuale ale tineretului cerute de necesităţile contemporanităţii: originalitatea gîndirii, gîndirea logică, interesul, iniţiativa, atitudinea creatoare, capacitatea culturală, deprinderea de a gîndi, de a sistematiza, a argumenta şi a interpreta fenomenele istorice, receptivitatea la nou.

Contribuţia istoriei la formarea multilaterală a personalităţii umane sporeşte tocmai prin valenţele educative de care dispune. Ea trebuie să asigure pregătirea morală a elevilor, în primul rînd educarea patriotică, concomitent cu dezvoltarea capacităţilor intelectuale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.