Executantii sanctiunii

Trimis la data: 2010-01-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 174
Autor: Igor
Dimensiune: 18kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Codul cu privire la contravenţia administrativă reglementează modul şi ordinea executării sancţiunilor administrative care, dat fiind că este diferită pentru fiecare categorie de sancţiuni, impune examinarea separată a acestora. Conform art.23 al CCA „ Felurile sancţiunilor administrative”
Expulzarea din Republica Moldova poate fi aplicată ca sancţiune administrativă faţă de cetăţeni şi apatrizi pentru comiterea de contravenţie administrative ce încalcă ordinea publică sau orânduirea de stat.

Sancţiunile enumerate sunt principale şi complementare. Numai două – ridicarea contra echivalent şi confiscarea – pot fi aplicate atât ca sancţiuni principale, cât şi ca sancţiuni complimentare, pe când celelalte pot fi aplicate doar ca sancţiuni principale.

Pentru o contravenţie poate fi aplicată o singură sancţiune principală sau una principală şi una complimentară simultan (art.24 a CCA, care prevede: sancţiunile administrative principale şi cele complementare Ridicarea contra echivalent şi confiscarea obiectelor pot fi aplicate atât ca sancţiuni administrative principale, cât şi ca cele complimentare.

Expulzarea poate fi aplicată numai ca sancţiune administrativă complementară. Celelalte sancţiuni administrative pot fi aplicate numai ca sancţiuni administrative principale.
Pentru o contravenţie administrativă poate fi aplicată:
-sancţiune principală,
-sancţiune principală şi completară.

Această prevedere este ignorată în sancţiunea prevăzută la articolul 124 al CCA, care prevede în aliniatul 3 sancţiunea sub formă de amendă şi privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport. Este incontestabilă necesitatea de înăspririi a sancţiunii pentru contravenţia dată şi o astfel de îmbinare a sancţiunilor este rezonabilă, dar nu fără a modifica şi conţinutul articolului 24 prin includerea sancţiunii „privarea de un drept special” în categoria celor complimentare.

Pentru o înţelegere mai bună a eficienţei şi necesităţii sancţiunilor contravenţionale existente în legislaţia noastră este necesară o caracterizare mai amplă a acestora la compartimentul executării lor.

Procedura executării sancţiunilor administrative reprezintă un complex de activităţi speciale, care nu sunt decât forme şi metode de realizare a deciziei cu privire la aplicarea sancţiunii administrative şi care sunt reglementate în capitole distincte (cap. 23 – 30). Executarea sancţiunii contravenţionale diferă în funcţie de sancţiunea aplicată, de caracterul şi finalitatea fiecăreia dintre ele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.