Executarea silita in lumina dispozitiilor Noului Cod de procedura civila

Trimis la data: 2015-11-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: zadakiel Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Institutia executarii silite este reglementata de Cartea a V-a a Noului Cod de procedura civila ("Despre executarea silita"), dispozitiile acesteia urmand a fi aplicate executarilor silite care isi incep cursul dupa intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila.
In acest sens, relevante apar dispozitiile art. 24 NCPC, precum si ale art. 3 alin. (1) din Legea 76/2012 privind punerea in aplicare a Noului cod de procedura civila, conform carora "Dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acesteia in vigoare". Pe cale de consecinta, orice lege noua care cuprinde norme de executare silita va guverna numai proceduri de executare silita nascute dupa intrarea in vigoare a legii noi.

Desi conform art. 623 alin. (2) NCPC , "Constituie titluri executorii hotararile executorii, hotararile definitive, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse in executare", art. 10 din Legea nr. 76/2012 introduce un element de noutate ce consta in faptul ca hotararile judecatoresti sau alte inscrisuri pot fi puse in executare fara a fi necesara investirea cu formula executorie.
Noutatea absoluta priveste hotararile judecatoresti, relativ la care nu mai este necesara investirea cu formula executorie.

In privinta inscrisurilor (cecuri, cambii, bilete la ordin, contracte de asistenta juridica), Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au stabilit necesitatea investirii lor cu formula executorie in aplicarea dispozitiilor speciale ale Legii nr. 58/1934, Legii nr. 59/1934, Legii nr. 51/1995. Dupa intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila si aceste inscrisuri vor intra sub incidenta art. 10 din Legea nr. 76/2012.Inainte de a incuviinta executarea silita in privinta acestor inscrisuri, instanta trebuie sa verifice indeplinirea conditiilor de validitate conform legii speciale aplicabile titlurilor de credit,

putand respinge incuviintarea executarii silite atunci cand inscrisul, altul decat o hotarare judecatoreasca, nu indeplineste conditiile de forma cerute de lege [art. 631 , modificat prin Legea nr. 76/2012 coroborat cu art. 656 alin. (5) pct. 3 ]. Ca urmare, instanta va verifica aspectele formale ale cambiei, biletului la ordin si cecului, conform Legii nr. 58/1934 si Legii nr. 59/1934, neintrand in verificarea fondului, excesiva la acest moment procesual.
Chiar si in contextul in care a disparut investirea cu formula executorie, raman in fiinta incuviintarea executarii silite, precum si formula executorie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.