Exemplifica trasaturile nuvelei istorice, prin referire la o opera literara studiata

Trimis la data: 2014-03-12
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: AndreeaMaria_B
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela este o specie a genului epic in proza, avand o constructie riguroasa, un singur fir narativ si personaje relativ putine, care graviteaza in jurul unui personaj central.
Nuvela istorica are drept personaje figuri atestate istoric sau se refera la un moment de referinta din trecut.
Caracteristicile nuvelei istorice:
• Constructia narativa este de factura clasica, respectand momentele subiectului literar. Urmareste o gradare a tensiunii generate de intriga, ceea ce o apropie de structurarea textului dramatic.
Conflictele sunt mai ales exterioare, opunand personaje de interese diferite.Actiunile se desfasoara cronologic, faptele fiind uneori rezumate (de narator sau de personaje) si alteori prezentate direct, in scene dialogate.Replicile sunt relevante pentru situatia infatisata, avand concizie si capatand valoare de maxime. Personajele se construiesc pornind de la informatii concrete, dar exista o tendinta de tipicizare, ce exclude nuantarile. Protagonistul ocupa locul central in actiune si adeseori da titlul nuvelei.

• Culoarea de epoca este creata mai ales prin descrieri de interioare, de vestimentatie, dar si prin utilizarea unei limbi arhaicizate.
• ; Naratorul omniscient ramane o voce oarecum impersonala, de aceea putem vorbi de o obiectivare a naratiunii.
Argumente pentru incadrarea operei "Alexandru Lapusneanul" in specia literara nuvela istorica:

Apare in 1840, in revista Dacia literara, inscriindu-se intr-una din directiile trasate de aceasta, si anume inspiratia din trecutul national. Tema nuvelei ilustreaza evocarea unui moment zbuciumat din istoria Moldovei, in timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul. Autorul foloseste ca principale surse de inspiratie cronicile lui Miron Costin si Grigore Ureche. Constructia narativa este de factura clasica, respectand momentele subiectului literar. Nuvela este alcatuita din patru capitole, fiecare purtand un moto semnificativ pentru continutul acesteia:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.