Exemplifica trasaturile romanului modern

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul este o scriere epica in proza, cu actiune complexa, de mare intindere, desfasurata pe mai multe planuri, cu personaje numeroase si cu o intriga complicata,
Camil Petrescu: elemente de noutate in estetica romanului:
Esenta noului in creatia literara a lui Camil Petrescu este autenticitatea, ilustrarea realitatii prin propria constiinta.
Camil Petrescu: elemente de noutate in estetica romanului:
Esenta noului in creatia literara a lui Camil Petrescu este autenticitatea, ilustrarea realitatii prin propria constiinta.
Substantialitatea este conceptia conform careia literatura trebuie sa reflecte esenta concreta a vietii: iubirea, gelozia, mandria ranita, cunoasterea, dreptatea, adevarul etc.

Sincronizarea este armonizarea literaturii cu filozofia si psihologia epocii, intrucat actul de creatie este un act de cunoastere, de descoperire si nu de inventie.Luciditatea este trasatura dominanta a personajelor lui Camil Petrescu, intelectuali autoanalitici si autointrospectivi, hipersensibili, intransigenti si inflexibili moral.
Naratiunea la persoana I foloseste timpul subiectiv, care aduce in prezent ganduri, indoieli, fapte trecute, totul fiind subordonat memoriei involuntare. Romanul inseamna, asadar, experienta interioara.

Relativismul reiese din multitudinea punctelor de vedere in jurul aceluiasi obiect, aceluiasi concept, aceleiasi norme morale.
Anticalofilismul este o adevarata batalie estetica pe care o duce scriitorul care sustine formula literara a jurnalului, a confesiunii, ce se noteaza precis, exact, "ca intr-un proces verbal".
Argumente pentru incadrarea operei "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" in cadrul speciei literare roman modern:

Inspirandu-se din modernismul lovinescian al epocii, Camil Petrescu se va inspira din mediul citadin si va crea eroul intelectual lucid, analitic si introspectiv.Tema romanului "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" surprinde drama intelectualului lucid, insetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini, care se salveaza prin constientizarea unei drame mai puternice, aceea a omenirii ce traieste tragismul unui razboi absurd, vazut ca iminenta a mortii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.