Exigentele plantelor floricole in raport cu termoperiodismul

Trimis la data: 2015-02-05
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 2
Autor: elenita.22
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Temperatura conditioneaza cresterea si dezvoltarea plantelor prin rolul pe care il exercita in desfasurarea principalelor procese fiziologice si biochimice: respiratia,fotosinteza,absorbtia apei si a sarurilor minerale, transpiratia. De asemenea, temperatura conditioneaza desfasurarea fenofazelor: germinatia semintelor, inradacinarea butasilor, inductia florala,inflorirea, colorarea florilor, maturarea semintelor, repausul,pastrarea florilor taiate, pastrarea organelor subterane de inmultire. Nivelul termic la care se desfasoara toate aceste procese reprezinta temperatura optima.
Exigentele termice ale plantelor s-au format in centrele lor de origine si difera in functie de specie, fenofaza, succesiunea zilelor si noptilor, succesiunea anotimpurilor. Cresterea si dezvoltarea plantelor floricole se desfasoara in intervalul de temperaturi 0-40˚C. Conditiile existente in zonele de origine, in care temperatura are rol determinant, au imprimat plantelor anumite cerinte fata de caldura. In acest sens se deosebesc:
-plante termofile sau megaterme-unele specii de orhidee,ferigi si palmieri, originare din zonele calde.

Acestea necesita pentru un optim de dezvoltare temperaturi mai mari de 20-24˚C si suporta greu variatiile de temperatura.
-plante mezoterme -unele orhidee, Anthurium, plante decorative prin frunze policrome. Acestea se adapteaza la temperaturi de 15-25˚C.
-plante microterme-sunt plante cu mare adaptabilitate la conditiile de temperaturi provenite din zonele temperate(0-18˚C)
-plante hekistoterme -care se pot dezvolta la temperaturi sub 0˚C. Acestea provin din zonele polare si alpine.

Plantele pretentioase, originare din zonele calde ale globului precum Aucuba, Begonia,Ficus,etc.,in conditiile tarii noastre se cultiva doar in spatii incalzite iarna.
In functie de relatia specie-caldura, culturile floricole se fac in sere calde, temperate si reci iar pentru cele efectuate in teren neprotejat se va tine seama de zonarea speciilor. Cactusii si alte plante suculente, unele euphorbiacee si speciile cu flori nemuritoare suporta temperaturi de pana la 40˚C, in timp ce anemonele, ghiocelul si plantele alpine cresc si infloresc chiar si la temperaturi de 2-3˚C.

Plantele ecuatoriale sufera atunci cand temperatura scade sub 8-10˚C, mai ales cand scaderea se produce brusc. In anumite zone ale globului se inregistreaza diferente mari de temperatura intre zi si noapte, pe de o parte si intre anotimpuri, pe de alta parte. Reactia plantelor la aceste diferente de temperatura poarta numele de termoperiodism,diurn in cazul succesiunii zilelor si a noptilor si sezonier, in cazul succesiunii anotimpurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.