Exista oare o Sfanta Treime?

Trimis la data: 2005-08-11
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.69 / 10
Downloads: 891
Autor: Aurelia_banea
Dimensiune: 18kb
Voturi: 351
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aşa numita învăţătură, „Sfânta Treime”, este una dintre învăţăturile (doctrinele) fundamentale ale creştinătăţii nominale. Ea este acceptată ca un adevăr al Sfintelor Scripturi şi este considerată ca sfântă de către milioane de oameni. Pe scurt, această doctrină constă în faptul că într-un singur dumnezeu, ar exista trei dumnezei; „Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Spiritul sfânt”, iar toţi aceşti trei dumnezei ar fi egali în putere, fiinţă şi veşnicie. aşa după cum explică Enciclopedia Catolică la subtitlul „Binecuvântata Sfântă treime”, „aplicarea titlului de sfântă treime, constituie o învăţătură centrală a religiei creştine (…) în dumnezeire există trei persoane, Tatăl, fiul şi Spiritul Sfânt, persoane care sunt întrutotul diferite (deosebite, distincte) una de cealaltă.
1. Aşa numita învăţătură, „sfânta treime”, este una dintre învăţăturile (doctrinele) fundamentale ale creştinătăţii nominale. Ea este acceptată ca un adevăr al Sfintelor Scripturi şi este considerată ca sfântă de către milioane de oameni. Pe scurt, această doctrină constă în faptul că într-un singur dumnezeu, ar exista trei dumnezei; „Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Spiritul sfânt”, iar toţi aceşti trei dumnezei ar fi egali în putere, fiinţă şi veşnicie. aşa după cum explică Enciclopedia Catolică la subtitlul „Binecuvântata Sfântă treime”, „aplicarea titlului de sfântă treime, constituie o învăţătură centrală a religiei creştine (…) în dumnezeire există trei persoane, Tatăl, fiul şi Spiritul Sfânt, persoane care sunt întrutotul diferite (deosebite, distincte) una de cealaltă. Termenii crezului athanasian, sunt următorii: Tatăl este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu şi Spiritul Sfânt este Dumnezeu şi totuşi nu sunt trei dumnezei ci doar un singur Dumnezeu”.
? Cum este explicată doctrina „sfintei treimi”?
2. O asemenea doctrină precum şi modalitatea prin care este explicată (descrisă, susţinută), este foarte confuză, iar încercarea de a motiva acest lucru prin aceea că „este o taină”, nu este satisfăcător (suficient). Dacă cineva meditează asupra cuvintelor apostolului care arată că „Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii” (1Cor. 14:33), va observa imediat că o astfel de învăţătură nu este de la Dumnezeu. Cineva ar putea întreba: dacă nu Dumnezeu este autorul acestei învăţături confuze, atunci cine este (ar putea fi)?
? Ce motive pun la îndoială susţinerea că Dumnezeu ar fi autorul acestei învăţături?
3. Originea „sfintei treimi” (trinităţii) ne duce înapoi până la babilonieni, egipteni şi la alţi povestitori din antichitate. Atât evreii cât şi creştinii, nu neagă faptul că aceste popoare ale antichităţii, se închinau la zeii demoni şi Israel, poporul tipic al lui Dumnezeu,a fost avertizat ca din acest motiv să nu se amestece cu aceştia. Prin urmare, înţelegem că nu Dumnezeu a fost autorul acestei învăţături. Mai amintim două evenimente interesante: (1) un religionist cu numele Tertulian, care a trăit în secolul al doilea şi a locuit în Cartagina, Africa, a introdus noţiunea de trinitas în cadrul scrierilor religioase; expresia „sfânta treime”, nu apare nici măcar o singură dată în Sfintele Scripturi inspirate; (2) doctrina trinităţii (triad), a fost introdusă în scrierile religioase greceşti de către un preot cu numele de Theophilus, care a trăit în secolul al doilea. În secolul al patrulea (d.Ch.), în anul 325, sub conducerea împăratului Constantin care nu era botezat, s-a reunit un consiliu preoţesc la Niceea în Asia Mică şi aici au consfinţit (statuat) această doctrină. În felul acesta a fost descoperită (adusă în existenţă) această doctrină a creştinătăţii religioase organizate şi începând cu această dată, preoţimea susţine până în ziua de astăzi această învăţătură confuză. Prin urmare, se poate deduce în mod limpede că autorul învăţăturii privitor la „sfânta treime”, este Satan.
? Care este originea „sfintei treimi” (doctrinei trinităţii) şi cum a ajuns să fie ea încorporată în religia creştinătăţii?
4. Cineva ar putea întreba: dar ce zicem vizavi de Sfintele Scripturi care sunt citate pentru a sprijini „sfânta treime”? Nu dovedesc oare aceste texte că doctrina predată de către preoţi, nu diferă faţă de „sfânta treime” din Babilonul antic? Fiecare om sincer şi temător de Dumnezeu, va dori să cunoască faptele (realitatea). Noi recunoaştem faptul că, cunoştinţa constituie o protecţie împotriva erorii, iar pentru a câştiga o asemenea cunoştinţă, este necesar ca într-o argumentare (documentare) să considerăm părţile ca fiind sincere. Din acest motiv, să ne îndreptăm atenţia spre textele scripturale principale care sunt folosite pentru a sprijini doctrina sfintei treimi.
? (trebuie retradusă)
5. Primul text este consemnat la 1Ioan 5:7, în traducerile King James şi Douay. Citim următoarele: „căci trei sunt care mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvântul şi Spiritul Sfânt şi aceşti trei una sunt”. Al doilea text se găseşte la Ioan 10:30, care zice simplu: „Eu şi Tatăl una suntem”. Al treilea text constituie de fapt cuvintele apostolului Pavel privitoare la Christos, consemnate la 1Timotei 3:16: „Dumnezeu a apărut în trup”, iar al patrulea text, bine cunoscut, se află la Ioan 1:1: „la început era Cuvântul şi Cuvântul era cu Dumnezeu şi Cuvântul era Dumnezeu”.
? Care sunt cele patru texte folosite în mod obişnuit în sprijinul doctrinei „sfintei treimi”?
6. Atunci, când preoţii sunt întrebaţi de către enoriaşii lor cum este posibilă existenţa acestor trei componente (dumnezei, elemente) într-unul singur, ei răspund îndatoraţi: „aceasta este o taină”. Unii încearcă să o demonstreze cu ajutorul triunghiului, a frunzei de trifoi sau a statuii cu trei feţe aşezate pe acelaşi gât. Cu toate acestea, persoanele sincere care doresc să cunoască pe adevăratul Dumnezeu şi vor să-L servească, acceptă cu greu să iubească şi să se închine la un dumnezeu complicat, cu o ciudată înfăţişare, având trei feţe.
? Cum încearcă preoţimea să susţină această învăţătură şi cum poate reacţiona o persoană cu raţiune la încercarea lor de a o explica (justifica)?
7. Poziţia adevăraţilor creştini, este următoarea: „Dumnezeu să fie adevărat, iar toţi oamenii să fie găsiţi mincinoşi”. Regula acceptată de către ei, este aceasta: „orice cuvânt al lui Dumnezeu este curat” (Rom. 3:4, LN; Prov. 30:5). Deoarece textele scripturale citate aici, aparţin Cuvântului curat al lui Dumnezeu, Biblia, este important aşadar să le acordăm o atenţie deosebită. Având acest cuget în mintea noastră, să analizăm textul de la 1Ioan 5:7: „căci trei sunt care mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvântul şi Spiritul Sfânt; şi aceştia trei sunt una”.
? Ce poziţie trebuie să ocupe adevăraţii creştini şi pentru ce?
8. Acesta este un exemplu elocvent de adăugare la Cuvântul lui Dumnezeu, cu toate că o asemenea adăugire este condamnată în mod hotărât. Explicând acest text, un traducător al Sfintelor Scripturi greceşti, Benjamin Wilson, în Emphatic Diaglott, scrie: „textul despre mărturisirea în cer, nu se găseşte în nici unul dintre manuscrisele greceşti, care au fost scrie înainte de secolul al cincisprezecelea. Nu este citat de nici unul dintre scriitorii de limbă greacă ai Bisericii, nici de către părinţii latini timpurii, nici chiar atunci când tema (subiectul) despre care discutau, i-ar fi condus în mod firesc să se refere la el ca dovadă. În consecinţă, se poate vedea că este un fals”. Faptul că această declaraţie este adevărată, se adevereşte prin aceea că traducerile moderne (exceptând traducerile romano-catolice după texte latine), nu conţin acest text.
? Care sunt cele două fapte (argumente) privitoare la textul din 1Ioan 5:7, care fac ca orice altă explicaţie să fie inutilă?
9. Următorul text pentru studiu, este cel consemnat la Ioan 10:30: „Eu şi Tatăl suntem una”. Citind doar acest text, cineva şi-ar putea motiva afirmaţia că Dumnezeu şi Isus sunt una. Dar, cum sunt ei una? Iehova sfătuieşte: „dobândeşte înţelepciunea şi cu tot ce ai, dobândeşte priceperea” (Prov. 4:7). Această regulă trebuie aplicată întotdeauna şi nu mai puţin în cazul de faţă.
10. Ceea ce Isus a dorit să exprime prin cuvintele consemnate la Ioan 10:30, explică El însuşi în rugăciunea Sa către Tatăl, în noaptea de dinaintea morţii Sale: „şi mă rog nu numai pentru ei, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine prin cuvântul lor. Mă rog ca toţi să fie una, cum Tu Tată eşti în Mine şi Eu în ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.