Existenta echilibrului economic si comportamentul firmei

Trimis la data: 2014-11-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alina_H Dimensiune: 54kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Concurenta perfecta se caracterizeaza prin faptul ca in economie exista un numar mare de agenti economici de ambele parti ale pietei (ofertanti si consumatori).Dintre caracteristicile concurentei perfecte cele mai reprezentative sunt:
• Atomicitatea cererii si a ofertei ,fiecare dintre agentii economici participanti pe piata avand o dimensiune neglijabila in raport cu dimensiunea pietei (detin un segment de piata foarte mic in raport cu dimensiunea pietei)

Pentru alte tipuri de bunuri, poate exista cel putin un echilibru (posibil echilibru multiplu) sau sa lipseasca punctul de echilibru (curbele cererii si ofertei nu se intersecteaza).
Problema care apare in mod natural ,dupa ce se stabileste existenta unui echilibru intr-o economie ,este aceea a conditiilor in care acesta este unic.Unicitatea echilibrului este importanta atat ca problema de sine statatoare ,in compararea diferitelor echilibre, precum si in analiza in dinamica a diferitelor sisteme.

Singur, conceptul de echilibru este nesatisfacator, chiar daca se arata ca el este unic ,daca nu se poate specifica un proces de ajustare cu ajutorul caruia sa poata fi obtinut.
Walras este primul care formuleaza ideea unui astfel de proces ,pe care il numeste "TATONEMENT" .El va studia, in esenta, stabilitatea echilibrului ,considerand un sistem de n piete si presupunand ca , pe anumite piete, cererea poate difere de oferta. Dupa ce ordoneaza pietele , printr-o ajustare convenabila a pretului pe prima piata , obtine o egalizare a cererii cu oferta .

Modificarea pretului pe acesta prima piata va atrage dupa sine modificari ale cererii si ofertei si pe celelalte piete. Procedand in acest fel , in final se ajunge la o conditie de echilibru pe ultima piata. Dupa mai multe ajustari , pietele sunt mai aproape de echilibru decat in faza initiala. Astfel, cu cat solutia este mai aproape de solutia de echilibru , cu atat sistemul este mai stabil.

O analiza riguroasa a stabilitatii in contextul echilibrului general este datorata lui Hicks(1939) , iar formularea dinamica a conceptului ii apartine lui Samuelson . El presupune ca preturile sunt proportionale cu cererea excedentara a produsului respectiv ,alcatuind un sistem de ecuetii diferentiale in raport cu care stabilitatea se va defini astfel : daca orice traiectorie a sistemului (relativ de aproape de echilibru) converge catre acesta ,atunci sistemul este stabil.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.