Experiente personale de creare a climatului educational favorabil

Trimis la data: 2008-01-17
Materia: Psihologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 8.99 / 10
Downloads: 22
Autor: Adriana Claudiu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 36
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru un climat educational favorabil in cadrul lectiilor de matematica este necesar o comunicare continua cu ajutorul careia elevul se afirma. Dupa mine comunicarea este expresia vietii de aceea trebuie sa cunoastem profilul psiho-social al grupului de elevi pe care ii avem in fata noastra.
La fiecare ora de matematica comunicarea orala este o componenta a crearii climatului educational favorabil, deoarece apare un dialog continuu perfect intre mine si elev, punandu-le in valuare aptitudilile spre matematica (chiar daca uneori gresesc), le demonstrez utilitatea ei si-n celelelalte domenii, ii ajut sa gaseasca mai multe cai de rezolvare pentru unele probleme, astfel solutia obtinuta de fiecare ii pune in valoare.

Desi comunicarea orala are o incarcatura emotionala mare dar cu o mai mare libertate de exprimare, vocea mea ii ajuta sa formuleze intrebarea sau raspunsul dorite. Astfel, atunci cand se simte nevoia de un dialog verbal, chiar daca e paralel cu matematica, il efectuam fara sa-mi fie frica ca pierd cinci minute din ora.

In acele cinci minute mai descopar ceva la elevul respectiv sau la elevii respectivi astfel consolidandu-se legatura dintre mine si elev.
O mare priza la elevi o mai au micile povestioare in legatura cu tema care urmeaza sa fie predata, date despre autorul teoremei care apare in predare sau poezii create de mine in legatura cu subiectul lectiei.

Uneori, in timpul comunicarii orale mai poate aparea tacerea din partea elevului. Chiar daca pot fii diverse motive (nestiinte, motivitate, rea vointa, meditatie, gandire lenta, aprobare, neatentie si altele) incerc sa descoper cauza sis a-l ajut sa mearga mai departe.
Se simte nevoia de munca independenta, mai ales in predarea lectiei pentru a putea verifica daca au inteles ce am relatat, astfel pot sa stiu daca pot sa predau lectia mai departe.

La evaluarea orala le motivez nota primita ca alta data (nici in scris nici in oral) sa nu se repete vreo greseala strecurata anterior. La sfarsitul fiecarui capitol sau saptamanal (pentru clasele teminale si nu numai ) apar lucrarile scrise care de fapt sunt un dialog scris. Aceste lucrari scrise sunt intotdeauna anuntate, chiar si cu un plan bine stabilit. Poate va-ntrebati de ce?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.