Experientele in biologie

Trimis la data: 2015-05-16
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 47
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana_C
Dimensiune: 1339kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lucrarile practice in lectiile de biologie sunt nu numai de un folos imediat si direct, pentru o mai justa intelegere a materiei predate, ci si de o mare utilitate, pentru dezvoltarea dragostei si interesului elevilor pentru studierea naturii.
Cursul se adreseaza profesorilor de biologie care doresc sa acorde lucrarilor practice locul care li se cuvine in predarea -invatarea disciplinelor biologice.
Necesare si deosebit de eficiente, lucrarile practice pot fi folosite cu succes in descoperirea cunostintelor biologice si in formarea deprinderilor, in fixarea si aprofundarea acestora precum si in evaluarea si controlul insusirii lor.
Cursul cuprinde o fundamentare teoretica a rolului, locului si importantei experimentului in predarea biologiei. In cadrul cursului sunt prezentate aspecte metodice ale utilizarii experimentului in lectie, exemple de proiectare didactica a unor lectii bazate pe experimente, la liceu si gimnaziu. Sunt abordate si modalitati de evaluare complementare, alternative, care pot valorifica valentele formative ale experimentului.

Aplicatiiile practice incep cu proiectarea didactica a doua tipuri de lectii- lectia de dezvoltare de competente (cu subvarianta lectie de laborator) si lectia de elaborare si insusirea a cunostintelor, varianta bazata pe invatarea prin experiment. Dupa proiectarea lectiilor centrat pe competente la liceu si urmarind atingerea obiectivelor operationale la gimnaziu, este programata efectuarea unor experimente. Pentru evaluare se ia in calcul folosirea a doua chestionare: pre-curs si post-curs. Proiectele de lectie intocmite pe grupe de cate 2 cursanti vor fi , de asemenea, subiecte ale evaluarii.

-Biologia este cea mai fascinanta dintre stiintele care se predau in scoala. Viata, este subiectul care se studiaza cu interes si placere incepand cu cei mai tineri discipoli si continuand in toata ierarhia varstelor. Pentru individ limitata, pentru lume infinita, viata ca subiect de studiu in biologie se detaseaza de austeritatea si relativa raceala a obiectului de studiu al celorlalte stiinte ale naturii . - Lucrarile practice se pot efectua cu aparatura si instrumentarul existente in scoli, materialele consumabile putand fi procurate din natura si din comert.

- Programele scolare prevad obiectivele si competentele care pot fi realizate cu ajutorul lucrarilor practice, al caror rol si loc in desfasurarea procesului didactic il stabileste fiecare cadru didactic in concordanta cu cerintele programei.
- Efortul depus pentru pregatirea lucrarilor practice este laborios, dar rezultatele obtinute de elevi si participarea lor activa si afectiva rasplatesc orice efort.

- Mediul de lucru, atmosfera fizica si comunicarea adecvata cu elevii in cadrul lectiilor in care sunt prevazute lucrari practice, contribuie la cresterea interesului elevilor pentru obiectul biologie. Tratarea individuala a elevilor, dirijarea discreta a activitatilor, crearea unor situatii problema, stimularea gandirii elevilor pentru a formula ipoteze, rezolvarea prin descoperire cu ajutorul unor lucrari practice a problemei, sunt modalitati de activitate didactica eficiente care permit o formare complexa si o evaluare mai buna a elevilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.