Experimente chimie

Trimis la data: 2011-04-20
Materia: Chimie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 7.47 / 10
Downloads: 1282
Autor: Cebuc violeta
Dimensiune: 14kb
Voturi: 55
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Experimente chimie
VULCANUL CHIMIC
1. Pe o placuta de azbest se pune o gramajoara de 10-15g bicromat de amoniu. Daca in partea de sus a gramajoarei se infinge o sarma de cupru inrosita in foc sau cu un bat de chibrit aprins intr-o margine a gramajoarei, se porneste o reactie de descompunere, iar micul vulcan va degaja caldura, va emana vapori de apa si flacari ....... Experimentul se va efectua pe o tava si cat mai departe de materiale inflamabile. Ecuatia reactiei de descompunere face de prisos orice explicatie:
Referat despre Experimente chimie
2. Se iau 100g pilitura de fier si 50g floare de sulf, care se amesteca cu atata apa incat sa se formeze o pasta groasa de consistenta plastilinei. Gramajoara, careia i se da forma conica a unui vulcan, se pune pe o farfurioara si se acopera cu lut si pietricele, lasand in varf un mic orificiu.

Dupa 15 min. prin orificiul din varful vulcanului, va iesi o cantitate de apa, el incepand sa erupa, acoperindu-se cu un fum alburiu. Fenomenul care sta la baza experimentului, este reactia de combinare a fierului cu sulful, cand, odata cu formarea sulfurii de fier II, se elibereaza o cantitate de energie, suficienta pentru a evapora apa, cel putin partial.

Fe + S = FeS + Q

3. CRISTALIZARE LA COMANDA

1. Incalziti o lingura de tiosulfat de sodiu intr-un pahar, fara sa adaugati apa. Daca lichidul obtinut prin incalzire este lasat netulburat, solutia se va raci fara sa se solidifice. Adaugati un mic cristal de tiosulfat sau orice corp strain (chiar o aschie de brad) si imediat se solidifica (cristalizeaza). La incalzire, cristalele de tiosulfat se dizolva in apa de cristalizare.

2. Incalziti intr-un vas de sticla apa pana aproape de 100 0C si adaugati in ea sulfat de sodiu pana la obtinerea unei solutii suprasaturate. Daca ve-ti raci solutia, sulfatul de sodiu nu va cristaliza. Este insa suficient sa aruncati in solutia racita un mic cristal de sulfat de sodiu, si intreaga masa din vas va cristaliza imediat.

4. CRISTALE GIGANT

1. Pentru a obtine cristale mari procedam in felul urmator: preparam o solutie saturata de sulfat de cupru la 35 0C si o turnam intr-un pahar Berzelius curat. In ziua urmatoare, la baza paharului vom observa numeroase cristale de sulfat de cupru. Alegem un cristal mai marisor si-l suspendam cu ajutorul unei sarme subtiri sau cu un fir de ata si a unei baghete din sticla, in solutia saturata (pregatita din nou) de sulfat de cupru. La cateva zile cristalul incepe sa creasca, de aceea este necesar sa folosim un pahar cu diametrul suficient de mare. Putem obtine un cristal de cateva sute de grame.

2. Se mai poate folosi in loc de sulfat de cupru si dicromat de potasiu.

5. FOC RECE(BATISTA CARE NU ARDE)

O batista poate ramane intreaga chiar daca arde cu flacara. Batista se inmoaie in apa, se stoarce bine, apoi se inmoaie in amestec de apa si alcool 95%. Acest lichid este imflamabil, dar arde cu o flacara necombustibila. Cand ii dam foc batistei, o prindem intr-un cleste din lemn, vom vedea o flacara vie. Va arde alcoolul dar nu batista. Caldura degajata va fi folosita pentru uscarea batistei.

6. FOCURI BENGALE

1. In apropierea sarbatorilor de iarna jocul stralucitor si multicolor al focurilor de artificii starneste admiratia oricarui privitor.
Orice foc bengal contine trei categorii de substante:
- un combustibil (carbune sau sulf);
- un oxidant (clorat de potasiu, azotat de potasiu, etc.);
- o substanta care coloreaza flacara (specifica pentru fiecare culoare).

Toate cele trei substante trebuie sa fie bine uscate si sub forma de pulberi fine. Din pulberile celor trei categorii de substante se fac amestecuri cat mai omogene.

Din fiecare amestec se iau 1-2 g care vor fi asezate pe o hartie de filtru sau sugativa nitrata in prealabil (inmuiata intr-o solutie concentrata de azotat de sodiu sau potasiu si lasata sa se usuce in aer liber). Ea se aprinde usor si arde cu repeziciune. Hartia se pune pe o sita de azbest, se ridica putin de la un colt si i se da foc. Cand flacara atinge gramajoara, aceasta se va aprinde arzand cu flacara vie, colorata.

Ex. de retete:
- pentru culoarea rosie:
31 g clorat de potasiu
8 g sulf
11 g clorura de calciu

- pentru culoarea verde:
30 g clorat de potasiu
8 g sulf
12 g carbonat de bariu

- pentru culoarea galbena:
3 g clorat de potasiu
1,6 g sulf
1,5 g carbonat de sodiu anhidru

- pentru culoarea albastra:
13 g clorat de potasiu
2 g sulf
1,5 g sulfat dublu de aluminiu si potasiu anhidru
1,5 g de CuCO3 I� Cu(OH)2
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.