Experimentul sociologic

Trimis la data: 2011-10-11
Materia: Sociologie
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 8.48 / 10
Downloads: 1539
Autor: Violeta
Dimensiune: 26kb
Voturi: 57
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este metoda care inregistreaza cele mai numeroase controverse pentru specificul folosirii ei de catre sociologie. Fiind o metoda frecvent utilizata in stiintele naturii, experimentul in sociologie suporta un larg evantai de aprecieri, de la pozitii contestatare pana la cele care numesc "experiment" tot soiul de experiente sau tehnici de cercetare, in dorinta de a conferi sociologiei, respectiv anumitor studii, o aura mai puternica de stiintificitate.
Noi consideram ca este bine sa recunoastem deschis limitele aplicabilitatii metodei in cauza pentru domeniul social, fara a socoti ca aceasta stirbeste statutul sociologiei, delimitand experimentul de pseudoexperiment.Caracteristicile definitorii pentru experiment sunt in numar de trei:1. Interventia activa a subiectului cunoscator, fie prin provocarea sau introducerea unui factor nou, fie prin dirijarea variatiei unui factor existent;

Daca se respecta numai prima conditie, experimentul poate fi confundat cu activitatea de conducere sociala. Daca in schimb nu se intervine activ, experimentul se reduce la o observatie riguroasa.In cunoasterea sociologica valoarea deosebita a experimentului consta in functia acestuia de a verifica ipotezele cauzale. In prezent, in sociologie sunt cateva domenii in care experimentul se afla intr-un stadiu avansat: sociologie industriala, sociologia grupurilor mici.

Pentru a-si indeplini functiile cognitive, experimentul trebuie sa se fondeze pe o anumita teorie, motiv pentru care el se aplica intr-o etapa mai tarzie a cunoasterii stiintifice. In afara unei teorii, experimentul este o activitate irosita, sterila.Daca, de pilda, in cazul observatiei - asa cum se stie - prin serendipitate pot fi descoperite fapte semnificative care sa provoace teoria, experimentul porneste de la teorie, verificand-o (confirmare sau infirmare).

In afara complexitatii obiectului de studiu, este specifica experimentului sociologic imposibilitatea controlului total asupra variabilelor, izolarea fenomenului studiat. In legatura cu acesta, se pune si problema posibilitatilor generalizarii rezultatelor experimentale, deci, este vorba de validitatea externa a experimentului. Este incontestabil ca stabilirea subiectilor de experiment in grupele experimentale si de control pe baza riguroasa a esalonarilor mareste posibilitatea generalizarii rezultatelor.

Oricum, insa, raman alti factori care restrang posibilitatea generalizarii, de exemplu reactivitatea la experiment a subiectilor (unii resping experimentul, sunt ostili includerii in grupuri experimentale). Dar, nu numai validitatea externa, ci si validitatea interna constituie o problema in experimentul sociologic. Am putea afirma ca validitatea interna este esentiala. De cele mai multe ori, variabila independenta reprezinta "o combinatie de stimuli", sarcina sociologului consta in ceea ce am numi "purificarea variabilelor independente", pentru a stabili cu rigoare daca intre X (variabila independenta) si Y (variabila dependenta) exista o legatura cauzala.

Tocmai in acest scop sunt montate experimentele PLACEBO.
Aplicarea experimentului in sociologie pune numeroase probleme de ordin etic. Sociologii poarta o mare responsabilitate morala pentru modul in care sunt folosite rezultatele cercetarilor lor.Nu de putine ori, sociologii au refuzat experimentele sau le-au intrerupt, atunci cand si-au dat seama ca ele urmaresc scopuri oculte, ascunse si manipulative, antiumane.

Deci, atat in privinta aplicarii rezultatelor experientelor sociale, cat si in desfasurarea lor - demers specific experimentelor sociologice - trebuiesc respectate regulile deontologice profesionale (sociologice).
Asa cum arata P.H. Chombart de Lauwe "O severitate fara mila trebuie sa condamne pe cercetatorii care, din interes sau chiar din neglijenta, sau dintr-o greseala de judecata ar uita ca experimentarea
pe oameni este diferita..., ca trebuie urmarita introducerea unor elemente favorabile privind persoanele supuse ei"1.

In concluzie, exista o serie de particularitati ale experimentarii in sociologie.Exista dificultati legate de interventia activa, cu atat mai mari cu cat ne ridicam de la microsocial la macrosocial. Aceste obstacole sunt atat de ordin material, cercetatorul neputand schimba efectiv viata unor mari colectivitati, fiind nevoit sa apeleze la foruri conducatoare, cat si obstacole de ordin moral -- se experimenteaza pe proprii semeni.

Obstacolele cele mai serioase sunt legate de controlul factorilor, societatea fiind un sistem deosebit de complex. Asadar, numarul factorilor de controlat este foarte mare; izolarea factorilor nu beneficiaza de instrumente valide, ca in stiintele naturii; exista un factor inedit -- oamenii stiu ca sunt supusi experimentului si se comporta nenatural, ca intr-o situatie cu totul speciala.

In plus, pentru factorul de constienta a situatiei experimentale, ambele grupuri sunt anuntate pentru a reactiona la fel, doar ca pentru grupul de control se administreaza in fapt un surogat.
In ce priveste obstacolele legate de cea de-a treia cerinta, caracterul cognitiv, este vorba adesea de subordonarea interesului stiintific celui practic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.