Expertiza marfurilor

Trimis la data: 2013-07-03 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 132 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 185kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Relatiile, uneori conflictuale, dintre partenerii din diverse domenii si problemele complexe pe care organele judiciare le au de solutionat obliga partenerii si in special organele judiciare la consultarea specialistilor si la mijloacele de proba oferite de acestia pentru stabilirea adevarului. Cu alte cuvinte se apeleaza la expert si expertiza.

Termenul de "expertiza" deriva din latinescul "experior" (a incerca, a proba) si are semnificatia de cercetare a unei probleme de catre un specialist intr-un anumit domeniu. Scopul cercetarii este de a elucida unele chestiuni de fapt in fata unor organe judiciare sau in fata partenerilor unui contract.

Expertiza foloseste mijloacele stiintei si tehnicii pentru a furniza organelor judiciare, agentilor economici sau partenerilor in litigiu probe concludente pentru ca acestia sa poata lua hotarari juste.Expertiza se poate defini ca mijlocul de proba prin care, in baza unei cercetari metodice folosind procedee stiintifice, expertul aduce la cunostinta organului care l-a imputernicit concluzii motivate stiintific cu privire la faptele pentru a caror elucidare sunt necesare cunostinte specializate.

Subliniind importanta expertizei, trebuie totusi mentionat faptul ca opinia expertului nu are o forta probanta absoluta, ci doar ajuta organul judiciar sau partenerii sa isi formeze o opinie proprie in vederea luarii unei hotarari juste. Luarea deciziei este supusa liberei aprecieri a organului judiciar care nu este obligat sa isi intemeieze decizia numai pe baza opiniei expertului.

Expertul trebuie sa isi limiteze competenta la domeniul specialitatii sale, in domeniul judiciar instanta fiind pe deplin competenta. Dreptul de a judeca si hotari este atributul exclusiv al instantei in baza principiului fundamental al intimei convingeri a judecatorului.

Rezulta, deci, doua concluzii importante:
- Expertiza se dispune pentru a prezenta o opinie fundamentata stiintific, pentru a executa o operatie materiala pe care instanta nu o poate efectua, ori pentru descoperirea si punerea in evidenta a unor date si fapte importante pentru obiectul cauzei si comensurarea unor probe.Nu se poate dispune o expertiza careia sa i se transfere sarcina de a judeca fondul litigiului.

Progresul stiintei si tehnicii si extinderea relatiilor umane potential generatoare de litigii a dus la cresterea numarului de expertize si la extinderea experizei in aproape toate domeniile. Importanta expertizei este subliniata de faptul ca exista obligativitatea legala a efectarii ei in anumite situatii. Totusi, trebuie subliniat ca expertiza este necesara numai in acele cazuri in care exista posibilitatea de a interpreta in mod diferit probleme a caror solutionare necesita cunostinte specializate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.