Expertiza medico-legala psihiatrica

Trimis la data: 2009-03-21 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 1774
Autor: Marbostgms Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În practica judiciară expertiza medico-legală psihiatrică apare mult mai târziu, faţă de alte practici expertale.Primul manual de psihiatrie judiciară şi socială, scris pe baze ştiinţifice, apare în anul 1877, fiind elaborat de medicul primar Alexandru Şuţzu.Această activitate ia amploare în ultimii 50 de ani, iar din 1962 capătă o orientare modernă.

Cadrul juridic şi organizatoric
Manualele şi alte lucrări de specialitate încearcă să contureze un asemenea cadru, deşi acesta se referă în general la activitatea de expertiză medico-legală, fără reglementări speciale privind expertiza medico-legală psihiatrică, exceptând prevederile art.117 C.proc.pen. în vigoare, privind obligativitatea expertizei.

Cadrul juridic şi organizatoric este limitat la unele prevederi din Codul Penal, Codul de Pro-cedură Penală şi legislaţia actuală privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor de medicină legală.

Principalele prevederi legislative care reglementează expertiza se află în Codul de Procedură Penală (art.116-127), Codul de procedură civilă (201-214), O.G.nr.1/2000 cu modificările ulterioare, H.G.nr.774/2000, Legea nr.459/2001, O.G.nr.57/2001, Legea nr.271/2004, Codul Familiei, normele procedurale privind efectuarea expertizelor, constatărilor, altor lucrări medico-legale.

Obiectivele expertizei medico-legale psihiatrice
O expertiză medico-legală psihiatrică nu poate fi redusă la formularea sau enunţarea unui diagnostic, ci presupune o finalitate social-juridică, ce îi conferă valoarea sa probatorie, concludenţa sa.

Plecând de la prevederile legislaţiei actuale şi de la necesităţile practicii juridice şi de asistenţă medico-legală, obiectivele expertizei medico-legale psihiatrice sunt:
a) precizarea stării de sănătate (normalitate) psihică a unei persoane;
b)caracterizarea complexă a personalităţii individului expertizat cu specificarea trăsăturilor acesteia atât în legătură cu diagnosticul psihiatric, cât şi din punct de vedere socio-psihologic, în vederea deducţiei asupra unui potenţial de decompensare sau antisocial;
c) stabilirea legăturii de cauzalitate între trăsăturile acestei personalităţi şi elementele constitutive ale actului infracţional sau antisocial savârşit.

4.Desfăşurarea expertizei medico-legale psihiatrice
Examenul neuropsihiatric care se efectuează în situaţia când infractorul a fost descoperit imediat după comiterea faptei, reprezintă prima etapă a expertizei psihiatrice. Aceasta se efectuează de o comisie alcătuită din medic legist şi doi medici psihiatri.

Acest examen trebuie să fie cât mai complet şi mai amănunţit.
Rezultatul unui astfel de examen devine mai mult decât necesar, deoarece oferăm organului de cercetare ori procurorului, datele necesare care să-i permită a lua hotărârea dacă va continua cercetările faţă de învinuit sau inculpat sau este necesar ca acesta să fie mai întâi internat într-un spital de profil.

În practică se confundă examenul psihiatric cu expertiza psihiatrică, dându-i-se acesteia denumirea de primă expertiză.
Frecvent se întâlnesc cazuri când rezultatul examenului neuropsihiatric este luat în considerare pentru a motiva o soluţie de neurmărire în temeiul art.48 Cod Penal.

În ce priveşte examenul neuropsihiatric atunci când este făcut imediat după comiterea faptei, poate avea valoarea unei constatări medico-legale, cu toate că legiuitorul nostru, în art.114 C.proc.pen., nu l-a enumerat în cazurile pentru care se face.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.