Expertiza merceologica - aspecte legislative

Trimis la data: 2010-05-19 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 377
Autor: Ana Birea Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Activitatea de expertiza tehnica juridica si extrajudiciara (inclusiv expertiza merceologica) este reglementata conform OG nr. 2/21.01.2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 26/25.01.2000 numita "Ordonanta privind organizarea activitatii de 919j91j expertiza judiciara si extrajudiciara"Expertiza reprezinta acel mijloc de proba prin care, in baza unei cercetari metodice folosind procedee stiintifice, expertul aduce la cunostinta organului care l-a imputernicit concluzii motivate stiintific cu privire la faptele pentru a caror elucidare sunt necesare cunostinte specializate [142].

In afara conceptelor, metodelor, regulilor cu caracter economico-financiar, comertul se caracterizeaza si printr-un flux fizic de marfuri in cantitati uriase si intr-o gama sortimentala diversa. Expertiza se ocupa cu cercetarea si clarificarea unor probleme controversate sau litigioase pe care le ridica practica comerciala cu marfuri alimentare sau nealimentare.

Expertiza se realizeaza pentru identificarea unui produs sau a unui lot de produse, reconstituirea calitatii initiale a produselor si are ca obiect stabilirea calitatii reale a loturilor de produse, cauzele, locul si imprejurarile care genereaza abateri de la calitatea prescrisa ca si de la cea contractata, in timpul fabricarii, dar si unele aspecte privind ambalarea produselor, transportul sau depozitarea. In multe cazuri apar o serie de obiective care necesita o abordare multi- sau interdisciplinara si presupun participarea expertilor din domenii stiintifice diferite alaturi de cei din domeniul stiintei merceologiei.

Notiunea de "expertiza' provine de la cuvantul latinesc experior (a incerca, a proba) si are semnificatia activitatii de 919j91j cercetare, efectuata de catre specialisti, privitoare la o anumita problema.
Clasificarea expertizelor:care au la baza date, fapte si constatari de specialitate fara a contine elemente juridice (sunt realizate constatari pur tehnice, prin care se dau raspunsuri la intrebarile adresate (in domeniul chimiei).

La care constatarile de ordin tehnic presupun luarea in considerare a unor norme speciale.In functie de organul care dispune efectuarea expertizei, acestea sunt:expertize merceologice judiciare - din dispozitia organelor de urmarire penala, a instantelor judecatoresti;expertize merceologice extrajudiciare - la cererea persoanelor fizice sau juridice cu privire la situatii care nu au legatura cu activitatea judiciara.Asemenea expertize au utilizari in practica incheierii si derularii contractelor economice, eficienta tehnico-economica a depozitarii marfurilor, transporturilor.

Expertiza merceologica presupune o reconstituire a faptelor pe cale inductiva si deductiva, atat in etapa fabricarii cat si in cea a circuitului tehnico-economic a marfurilor. Metodologia specifica de investigatie este constituita din metoda istorica, metoda observatiei si metoda statistica.

2.Calitatea de expert
Instanta de Judecata are dreptul inscris in lege de a folosi specialisti de inalta calificare pentru rezolvarea unor probleme specifice domeniului activitatii acestora din urma.(ca urmare a faptului ca judecatorii si arbitrii comerciali nu pot avea cunostinte aprofundate in toate domeniile). Cuvantul "expert" atribuit persoanei care efectueaza expertiza intr-un anumit domeniu desemneaza pe acei specialisti care prin pregatirea lor au dobandit o competenta deosebita in intelegerea si rezolvarea celor mai complexe probleme specifice domeniului activitatii lor.Expertul este un auxiliar al instantei fara a fi martor. Concluziile expertului au insa putere probatorie (relativa).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.