Explicatii privind utilizarea formularului de baza

Trimis la data: 2014-03-22
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Nina_B
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Redactarea proiectului Contractului colectiv de munca la nivel de Societate reprezinta una din cele mai complexe atributii care poate fi atribuita unui functionar al Compartimentului de resurse umane. Un asemenea proiect necesita o foarte buna cunoastere atat a legislatiei care reglementeaza negocierea colectiva, cat si a particularitatilor activitatilor desfasurate de salariatii Societatii.
Formularul pe care vi-l propunem in cele ce urmeaza constituie un prim reper, un model care sa va ghideze in elaborarea proiectului propriu Societatii pe care o reprezentati.
Completarea formularului trebuie sa fie precedata de pregatirea procedurilor de infiintare a Comisiei paritare de negociere a contractului colectiv de munca. Este necesar ca Angajatorul sa inteleaga ca membrii acestei Comisii trebuie sa faca parte din randul personalului cu inalta calificare, ce poseda cunostinte tehnice si tehnologice avansate si au o vechime indelungata in Societate. Pentru reusita demersului este necesar sa se urmareasca transmiterea catre salariati a sentimentului ca negocierea colectiva trebuie sa produca efecte favorabile pentru tot personalul Societatii;

o negociere colectiva sustinuta de personal calificat si bun cunoscator al activitatilor desfasurate de Angajator inlesneste acceptarea si semnarea Contractului in termeni care sa aduca bunastare salariatilor si o perspectiva optimista pentru Societate.
Aceste elemente trebuie sa influenteze favorabil procedura de alegere a reprezentantior salariatilor, in situatia des intalnita in Sectorul privat al inexistentei Organizatiilor sindicale, ca membri titulari si supleanti in Comisia paritara. Angajatorul are dreptul sa nominalizeze cei mai buni specialisti ca membri titulari si supleanti in Comisia paritara, ca proprii sai reprezentanti, pentru negocierea Contractului colectiv de munca la nivel de Societate.

Paralel cu derularea procedurii de alegere a reprezentantilor salariatilor, la activitatea de redactare a proiectului Contractului colectiv de munca la nivel de Societate, Angajatorul trebuie sa asigure Comisiei paritare de negociere toate informatiile necesare de natura tehnica, tehnologica, economico-financiara si de natura salariala. Nu sunt trebuie omise informatiile legate de perspectivele pe care le intrevede Angajatorul pe termen scurt si mediu, cel putin.

Se recomanda ca la redactarea proiectului sa fie implicati si specialistii cu probleme de protectia muncii si de prevenire si stingere a incendiilor. In practica, la redactarea proiectului, participa specialisti ai Societatii, pe diferite niveluri de decizie, astfel incat Contractul colectiv de munca sa fie real si aplicabil, sa poata atinge obiectivele negocierii colective la nivelul Angajatorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.