Expresii si maxime celebre

Trimis la data: 2010-04-16
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: AndreeaMaria_O
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A merge la Canossa - expresia rememoreaza umilinta la care a fost supus imparatul romano-german Henrich al F-lea la Canossa, in Italia, de papa Grigore al VH-lea. imparatul, adversar inversunat al papalitatii, excomunicat si parasit de supusii sai, care au fost eliberati de juramantul de credinta, a fost silit, in zilele de 21-24 ianuarie 1077, sa ceara iertare papei in genunchi, pe zapada si imbracat in haine de sac. in zilele noastre, expresia desemneaza acceptarea unei umilinte. Ab ovo usque ad mala (lat.) - De la oua la mere - expresia era folosita in antichitate de romani cu referire la pranzurile lor, care incepeau cu oua si se terminau cu mere.

Referate similare:

Astazi poate fi utilizata cu intelesul realizarii unui lucru de la inceput pana la sfarsit. Ad calendas graecas (lat.) - A plati la calendele grecesti; la romani, kalendele reprezentau prima zi a lunii, data in care se facea, de regula, plata datoriilor.

Invocarea expresiei de catre datornici arata ca nu vor plati niciodata, pentru ca grecii nu aveau Kalende. Aequo pulsat pede (lat.) - Bate deopotriva cu piciorul - romanii isi anuntau sosirea batand cu piciorul in usa, expresia fiind folosita in sens metaforic de poetul antic Horatiu, in Odele sale, Pallida mors aequo pulsat pede pauperum tabernas regumque turres - Palida moarte bate cu piciorul deopotriva la colibele saracilor si la palatele regesti. Age, libertate decembri... utere (lat.)

Hai, foloseste-te de libertatea din decembrie - expresia, care este astazi un indemn la folosirea unei temporare libertati de actiune, ilustra in antichitate dreptul acordat sclavilor romani, in timpul sarbatorii Saturnaliilor, din luna decembrie, de a-si critica stapanii si chiar de a fi serviti de acestia. Alae iacta est (lat.) - Zarurile au fost aruncate; istoricul roman Suetonius afirma ca aceste cuvinte au fost rostite de Cezar cand a traversat Rubiconul, in anul 49 ien.

Legile romane interziceau trecerea hotarelor Romei cu trupe si comandantii militari care indrazneau sa o faca erau pedepsiti cu moartea. Prin trecerea Rubiconului, Cezar s-a angajat intr-o lupta decisiva cu Pompei pentru intaietatea in stat. Azi, expresia desemneaza luarea unei hotarari importante Soarta va decide). Alma Mater (lat.) - Mama hranitoare - epitetul era folosit in antichitate de romani pentru a desemna, de regula, patria. Mai tarziu si pana in zilele noastre cu acest epitet este desemnata Universitatea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.