Exprimarea scrisa

Trimis la data: 2015-10-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 37
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Emil_M
Dimensiune: 80kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Capacitatea de exprimare scrisa presupune ca elevul stie si reuseste :
sa rezume un text literar dat cu modificari facute la trecerea din vorbirea directa in cea indirecta;sa caracterizeze un personaj dintr-un text studiat sau la prima vedere; sa redacteze un text in care sa se evidentieze caracteristicile fundamentale ale unei opere literare/ ale unui fragment de text literar dat (sa motiveze intr-o compunere, conform unor cerinte specificate, apartenenta unui text la un gen sau la o specie literara: basmul, schita, nuvela, romanul, balada, fabula, doina, pastelul, imnul, comedia; sa analizeze un text, valorificand structura acestuia si resursele expresive ale limbii);
I.L. Caragiale este considerat "parintele schitei romanesti", pentru valoroasele creatii din volumul "Momente si schite", printre care se numara si "D-l Goe..."Ca orice schita, aceasta este o opera epica, in proza, in care autorul isi exprima indirect sentimentele despre educatia gresita data copiilor din unele familii (aristocratice). Este de dimensiuni reduse, prin raportare la nuvela si, mai ales, la roman si are un titlu la fel de concis, chiar laconic, urmat de puncte de suspensie care ofera cititorului posibilitatea de a deduce sentimentele autorului.

In naratiunea "D-l Goe...", este prezentata o singura intamplare, respectiv calatoria celor patru personaje, cu trenul, din "Urbea X" pana la Bucuresti, "de 10 Mai", intr-un an neprecizat.
Lipsa indicatiilor toponimice si cronologice confera intamplarii un caracter repetabil, tipic.
Efectuata intr-un interval de timp redus (cateva ore, deci mai putin de o zi), calatoria este relevanta pentru caracterul personajelor, deci este un moment reprezentativ; cele trei doamne isi "etaleaza" incultura, pretentiile exagerate, toleranta exagerata fata de Goe, iar acesta isi afiseaza proasta crestere, rasfatul si obraznicia.

Ca in orice schita, faptele si personajele sunt credibile. pot fi veridice: "ca sa nu mai ramaie repetent", Goe este dus cu trenul, la Bucuresti.El ramane pe coridor, nesupravegheat, scoate capul pe fereastra, in ciudarecomandarilor unui calator si isi pierde palaria, in care se afla si biletul.insotitoarele trebuie sa plateasca amenda, iar Goe este indulcit cu o "ciucalata", dupa mustrarile mamei. Se dezechilibreaza, lovindu-se la nas si urla.
Profitand de atipirea bunicii, se blocheaza in toaleta, fiind nevoie de interventia conductorului.

Punctul culminant il reprezinta tragerea semnalului de alarma, fapta pe care nu o recunoaste, producand panica si intarzierea trenului.
Actiunea fiind simpla si lineara, personajele sunt putine si tipice: doua dintre cucoane nu au prenume si reprezinta pe bunicile si mamele care isi rasfata urmasii, iar Goe este copilul obraznic tipic, un Ionel mai mare.in concluzie, putem spune ca "D-l Goe..." este o schita, deoarece intrunestetrasaturile acestei specii literare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.