Exproprierea pentru cauza de utilitate publica

Trimis la data: 2011-02-28 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 332
Autor: Minodora nitis Dimensiune: 39kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Plecand de la prevederile art. 480 din Codul Civil Roman de la 1865 , copie a Codului Napoleonian din 1804, doctrina moderna a definit proprietatea ca fiind "acel drept real care confera titularului atributele de posesie, folosinta si dispozitieasuprqa unui bun, atribute pe care numai el le poate exercita in plenitudinea lor, in putere proprie si in interes propriu, cu respectarea legislatiei in vigoare".

Plecand de la aceasta definitie, aratam ca proprietatea este dreptul cel mai deplin, fiind singurul drept subiectiv care confera titularul sau trei atribute: posesia, folsinta si dispozitia.
Posesia consta in posibilitatea proprietarului de a stapani bunul ce ii apartine in materialitatea sa, comportand-se fata de ceilalti ca fiind titularul dreptului de proprietate5.

Folosinta confera proprietarului facultatea de a intrebuinta bunul sau, culegand sau percepand in proprietate toate fructele naturale, industriale sau civile pe care acesta le produce6.Dispozitia, ca atribut al proprietatii, comporta doua elemente: dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispozitie juridica.

Dreptul de dispozitie materiala este posibilitatea proprietarului de a dispune de substanta bunului, adica de a-l transforma, de a-l consuma sau distruge, cu respectarea reglementarilor in vigoare. Dreptul de dispozitie juridica se concretizeaza in facultatea proprietarului de a instraina dreptul de proprietate, cu titlu oners sau gratuit, prin act intre vii sau pentru cauza de moarte, si de a-l greva cu drepturi reale derivate, principale sau accesorii in favoarea altor persoane, cu respectarea regimului juridic instituit de lege.

1.2.Caracterele dreptului de proprietate.
Putem distinge caracterele dreptului de proprietate din diverse perspective. Fiind considerat in prevederile art. 1 alin.1 din Primul Protocol Aditional al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului ca un "drept fundamental", dreptul de proprietate, prezentat prin prisma regulilor de drept privat, este dotat cu trei grupe de caracteristici principale: dreptul de proprietate este abslout si inviolabil, deplin si exclusiv, perpetuu si transmisibil.

1.3.Caracterul absolut si inviolabil.

Dreptul de proprietate este absolut deoarece este recunoscut titularului sau in raporturile cu toti ceilalti, care sunt obligati sa se abtina de a face ceva de natura a impiedica exercitarea sa. Proprietarul are la indemana actiunea in revendicare pentru a-si recupera bunul din mana oricui, dreptul de proprietate fiind opozabil erga omnes, adica tuturor.
Dezvoltand notiunea juridica de "absolut", aratam ca avand acest apanaj al dreptului, proprietarul poate sa faca tot ceea ce vrea cu bunul sau iar stapanirea sa asupra bunului este nelimitata, in timp ce orice titular al unui alt tip de drept real asupra acelui bun este limitat prin lipsa dispozitiei juridice depline.
Cu toate acestea, prin diversele reglementari si limitari aduse de lege, in practica exercitarea proprietatii nu poate excede regulilor Cetatii, libertatea absoluta putand duce la haos. In chiar definitia proprietatii, asa cum o enunta Codul Civil, se face referire la o serie de limitari pe care legea le poate aduce exercitarii dreptului de proprietate.

Prin urmare, se poate conchide ca dreptul de proprietate este un drept absolut fata de orice drept real sau drept personal, dar in acelasi timp nu este absolut fata de el insusi, tocmai prin restrangerile la care este supus de lege.

Inviolabilitatea dreptului sustine caracterul sau absolut. Potrivit art. 136 pct.5 din Constitutie , "Proprietatea privata este inviolabila, in conditiile legii organice", singurele exceptii fiind:
1) Exproprierea pentru cauza de utilitate publica ( art. 44 pct (3) Constitutie:" Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivitlegii, cu dreapta si prealabila despagubire"

2) Subsolul oricarei proprietati mobiliare poate fi folosit si exploatat pentru lucrari de interes general, potrivit art. 44 pct. 5 Constitutie "Pentru lucrari de interes general,autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de adespagubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantatiilor sau constructiilor,precum si pentru alte daune imputabile autoritatii".

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.