Expune doctrina estetica promovata de revista Dacia literara

Trimis la data: 2010-06-11
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.65 / 10
Downloads: 19
Autor: Mirela Suciea
Dimensiune: 10kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dacia literara apare in 1840, sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu si traseaza principalele directiile romantismului romanesc in articolul-program Introductie.Programul teoretic al revistei nu a impus autoritar o serie de principii, ci a enuntat un numar de idei, acceptate prin consens de toti pasoptistii, pentru ca ele reprezentau modul de a gandi al tuturor oamenilor de cultura din epoca.
Kogalniceanu aduce un omagiu initiatorilor presei romanesti, apoi arata ca publicatiile lor nu acorda suficienta atentie problemelor de literatura, ceea ce are drept consecinta lipsa unor dezbateri fructuoase si pasivitatea marilor spirite ale epocii.

Predecesorilor li se reproseaza provincialismul. Dacia literara isi propune sa fie "numai o foaie romaneasca", asumandu-si dubla sarcina de a se indeletnici cu literatura romaneasca si de a publica creatiile romanesti valoroase.Punctul central al programului il constituie afirmarea hotarata a directiei nationale si populare in literatura. Kogalniceanu proclama originalitatea drept "insusirea cea mai pretioasa a unei literaturi", condamnand imitatiile si traducerile.

Kogalniceanu cere scriitorilor sa se inspire din realitatea autohtona, din creatia populara, din trecutul istoric. Dacia literara deschide astfel perspectiva unei literaturi intemeiate pe observatie, cultivand adevarul si naturalul, ceea ce duce la particularizarea romantismului romanesc fata de cel european:

- prin autohtonism, se continua idealurile umaniste si iluministe, care impusesera modelul etnogenezei
- interesul pentru istoria nationala este la noi o continuare a temelor si motivelor epocilor anterioare, dand literaturii pasoptiste o nota specifica
- militantismul mesianic izvoraste din necesitatea de a impune valori autentice si de a realiza perspective etice asupra realitatii
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.