Expune modul in care doctrina estetica promovata de revista Dacia literara se reflecta in creatia scriitorilor pasoptisti

Trimis la data: 2010-08-11
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 0
Autor: Mircea Dunarescu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In perioada pasoptista (1830-1860), Mihail Kogalniceanu are rolul de indrumator al fenomenului cultural-literar, iar revista al carei program literar orienteaza literatura timpului este Dacia literara, din care apar la Iasi numai trei numere, dar in care se publica opere ale ceor mai valorosi scriitori ai vremii (de exemplu: C. Negruzzi, Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu).
Revista Dacia literara a aparut la 1 martie 1840 la Iasi, reprezentand din punctul de vedere al importantei ideilor promovate, in ciuda aparitiei efemere, un adevarat program al romantismului romanesc.
Doctrina estetica este concretizata in articolul-program numit "Introductiune", considerat manifestul literar al romantismului romanesc.

Cele patru puncte ale articolului-program sunt:Intemeierea spiritului critic in literatura romana pe principiu estetic: "Critica noastra va fi nepartinitoare; vom critica cartea, iar nu persoana".Afirmarea idealului de realizare a unitatii limbii si a literaturii romane: " talul nostru este realizarea dorintii ca romanii sa aiba o limba si o literatura comuna pentru toti"

Combaterea imitatiilor si a traducerilor mediocre.Promovarea unei literaturi originale, prin indicarea unor surse de inspiratie in conformitate cu specificul national si cu estetica romantica
Mihail Kogalniceanu expune idealurile reviste, ce se doreste o tribuna a creatiei literare din toate provinciile romanesti.

Asadar, inainte de realizarea politica a Unirii, in climatul in care toate ideile unioniste devenisera un ideal indepartat, dar bine conturat, se reuseste realizarea unei unificari literare, pentru ca revista publica intr-adevar nu numai scriitori moldoveni, ci si din alte tari romanesti, spre exemplu, este publicata poezia lui Grigore Alexandrescu, scriitor muntean - Anul 1840.

De asemenea, revista va impune in literatura spiritul critic, in incercarea de a promova numai operele originale, deoarece, observa Kogalniceanu, "traducerile nu fac nici o literatura". Spiritul critic consta in trecerea in plan secund a autorului si a aspectelor biografiei sale, singurul criteriu fiind cel al valorii.

Cea mai importanta poarte a acestui articol este cea in care Kogalniceanu propune scriitorilor surse de inspiratie ale operelor, surse care sunt tocmai cele ale esteticii romantice: prezentarea trecutului glorios al poporului, tema naturii, bogatia credintelor, practicilor si operelor folclorice. Nu numai ca intalnim aici teme romantice, dar se contureaza si promovarea unu "specific national", care este in fapt cel care aduce unicitatea unei literaturi in ansamblul creatiei artistice universale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.