Extradare

Trimis la data: 2011-04-15
Materia: Economie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 184
Autor: Andreea Popescu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conventia europeana de extradare - Paris 13.12.1957 - adoptata la inceput de 11 state membre ale Cons EU. ( astazi sunt 46 state ). Intra in vig la 18.04.1960 - ratifica prin lg 80/1997. Principiul1 - strasbourg 1975 - interpretarea restrictiva a conceptului de intractiune politica cu excluderea infractiunilor de genocid, crime de razboi si impotriva umanitatii. A inmultit cazurile de extradare.
Extradarea este o procerua care are loc intre state suverare in cadrul cariua unui stat denumit stat solicitat pe al carui teritoriu se afla o persoana urmarita sau condamnata de autoritatile judiciare ale altui stat denumit stat solicitant, preda acea persoana statului solicitat la cererea speciala a acestuia pt a fi urmarit si judecat de autoritatile judiciare ale acestuia sau poate fi obligat sa execute o pedeapsa la care fusese condamnat de aceste autoritati.

Este o institutie de procedura penala speciala si incidentala care se inscrie in ansamblul de procedura penala. Obligatia de extradare asumata de partile contractante. Partile se angajeaza sa-si predea reciproc potrvit regulilor si conditiilor din conventie, persoanele urmarite pentru savarsirea unei infractiuni ori cautate pentru executarea unei pedepse sau masuri de siguranta de catre autoritatile judiciare ale partilor solcitante. Nu se desfasoara in orice conditii. Poate fi refuzat cand nu sunt indeplinite anumite conditii.

INFRACTIUNILE PT CARE E SOLICITATA O PERSOANA.
Art 2 conv - acele infractiuni care potrivit legii partile solicitante si solicitate sunt sanctionate cu pedeapsa privativa de libertate sau masura de siguranta privativa de libertate de cel putin 1 an sau cu o ped mai severa ( detinuti pe viata).

Extradarea persoanelor condamnate - extrad executiva se cere ca o pedeapsa pronuntata sau masura de siguranta aplicata sa fie de cel putin 4luni??? Pt dublul incriminarii pe care-l extinde la granita ped atat cu cadrum extr procesuale cat si executive. Lg 302/2004 cooperarea judiciara internationala in materia penala modificata prin lg 224 / 2006 - art26(2) prin derogarea de la principoiul dublei incriminari, extradarea poate fi acordata si daca fapta respectiva nu e prevazuta de lg romana, daca pt acea fapta e exclusa cerinta dublei cuceriri pritr-o conventie internationala la care RO e parte.

INFRACTIUNILE PT CARE NU SE ACORDA EXTRADAREA:
Infr politice - art3 - nu se acorda daca infractiunea pt care e solicitata extradadrea e considerata de partea solicitata ca fiind politica sau conexa unei infr politice. Art3(2) - in ipoteza in care partea solicitata are motive temeinice sa creada ca cererea de extradare motivata de o infractiune de dr com a fost reprezentata in vederea unei condamnari a unei persoane pe motive de rasa, religie, orientare politoca sau ca situatia acelei persoane risca sa fie agravata pt unul sau altul din aceste motive.
NU va fi niciodata considerata infractiune politica atentatul la viata unui sef de stat .

Infr militare - art4 - acele infractiuni militare care nu constituie infractiune de dr comun, cererea de extradare e inadmisibila.
Infr fiscale - pr2 - s-a revazut ca in cazul infr din dom fiscal vamal sau valutar, extradarea va fi acordata pt fapte carora le corespund potrivit lg proprii solicitate infr de aceasta natura nu poate fi refuzat extradarea pe motiv ca lg partii solicitate nu impune acelasi tip de impozite si taxe sau acelasi tip de reguli ca partea solicitanta.
Infr savarsite in tot sau in parte pe teritoriu st solicitat sau locului asimilat teritoriului sau.

Partea solicitata poate refuza extradaarea la o infrac care potrivit legisl sale a fost sarvarsita pe terit sau locului asimilat. Infr savarsita pe terit st - aprecierea se face conf lg st solicitat ( terit RO art 142/143 CPen).

Infr definitiv judecate sau in curs de judecata pe terit st solicitat.
Art.9 Reclamantul a fost judecat definitv de catre autoritatile partii solicitate pt fapta sau faptelele pt care se cere extradarea. Partile sunt autorizate sa refuze extradarea daca autoritatile lor competente au hotarat sa nu inceapa urmarirea penala sau sa o inceteze pt aceeasi fapte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.