Extradarea - institutie juridica

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Extradarea este institutia juridica care permite unui stat de a cere altui stat pe teritoriul caruia s-a refugiat unul din cetatenii sai sa i-l predea. Extradarea este un act de asistenta judiciara interstatala in materie penala care urmareste transferul unei persoane urmarite sau condamnate penal, din domeniul suveranitatii judiciare a unui stat in domeniul celuilalt stat.Institutia extradarii in dreptul roman apare spre sfarsitul secolului al XIX-lea, dar cel mai important izvor despre institutia extradarii se regaseste de abia la inceputul secolului XX, in Constitutia Romaniei din anul 1923, unde, in Titlul II, art. 32 prevedea ca " Extradarea refugiatilor politici este oprita". Cu toate aceste demersuri timpurii, de abia in anul 1971 s-a adoptat o lege speciala pentru a reglementa domeniul extradarii, Legea 4/1971 publicata in M.Of. 35 din 18 martie 1971.

In prezent reglementarea institutiei extradarii in dreptul intern se regaseste in primul rand in Legea nr. 296/2001, cunoscuta si sub numele de Legea extradarii. Alte reglementari privind extradarea se intalnesc in art. 19 din Constitutia Romaniei, art. 16 din Codul Penal, Legea nr. 19/1997 privind ratificarea Conventiei europene pentru reprimarea terorismului. Binenteles ca tot aici se includ si Conventia europeana de extradare din 13 martie 1957 si cele doua Protocoale aditionale din 15 octombrie 1975, respectiv 17 martie 1978, insa noua Lege a extradarii contine in cuprinsul ei aceste prevederi.

In materia extradarii se folosesc trei sisteme, si anume: unul politic, unul jurisdictional sau unul mixt. Diferenta majora dintre acestea o reprezinta organele abilitate sa ia decizia extradarii. In sistemul politic, decizia admiterii sau contestarii cererii de extradare se face de catre guvern, fiind un act politic, hotararea luata nefiind supusa controlului jurisdictional. In cazul sistemului jurisdictional, decizia asupra extradarii se ia de catre instanta de judecata, iar in cazul sistemului mixt, decizia o ia instanta de judecata dar guvernul o aplica.

Noua Constitutie prevede in art. 19, alin. 4 ca "expulzarea si extradarea se hotaraste de justitie."In privinta art. 19 din Constitutie, alin. 1 stabileste ca "cetateanul roman nu poate fi extradat sau expulzat din Romania", iar alin. 2 ca "prin derogare de la alin. 1, cetatenii romani pot fi extradati in baza conventiilor internationale la care Romania este parte, in conditiile legii si pe baza de reciprocitate."

Tot art. 19, alin. 3, statueaza ca "cetatenii straini si apatrizii pot fi extradati numai in baza unei conventii internationale sau in conditii de reciprocitate", asta insemnand ca legile interne nu mai pot constitui temei juridic pentru extradare. De altfel si art. 16 din Codul Penal stabileste ca extradarea se acorda si poate fi solicitata pe baza de conventie internationala si pe baza de reciprocitate.

Astfel, in cazul unei cereri de extradare a unui stat semnatar al Conventiei europene de extradare, ea se va face in temeiul Conventiei, iar daca cererea va veni din partea unui stat care nu a aderat la Conventie, se va aplica Legea nr. 296/2001. Art. 2, alin. 1 din aceasta lege stabileste preeminenta dreptului international in materie, stabilind ca legea se aplica doar pentru executarea normelor extradarii cuprinse in conventiile internationale la care Romania este parte, iar in situatiile nereglementate, le completeaza.

Exista doua feluri de extradare, pasiva, atunci cand un stat strain solicita statului roman extradarea unei persoane, si activa, cand statul roman solicita unui stat strain extradarea unei persoane.
Extradarea poate fi realizata doar daca se indeplinesc anumite conditii cu privire la persoana, la fapta si pedeapsa, la competenta si la procedura, aceste conditii regasindu-se in capitolul II al Legii extradarii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.