Extradarea

Trimis la data: 2010-03-07 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 34
Autor: Kimg Basty Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Actiunea legii penale in spatiu in lupta impotriva infractionalitatii se desfasoara pe un plan vast prin mijlocirea principiilor exminate, alaturi de care concura si institutia extradarii. Pentru a nu se crea posibilitatea ca unii infractori, dupa savarsirea unei infractiuni pe teritoriul unui stat, sa se refugieze intr-un alt stat, pentru a scapa de raspunderea penala, s-a creat institutia extradarii, act de asistenta, de cooperare juridico-penala intre state.

Extradarea, ca act bilateral intervenit intre 2 state, consta in remiterea unui infractor sau condamnat de catre statul solicitat, pe teritoriul caruia s-a refugiat acesta, statul solicitant, in vederea judecarii sau executarii pedepsei.

Din definitia data, rezulta ca extradarea, ca act bilateral de asistenta juridica internationala, presupune o cerere de extradare din partea statului interesat, care, in terminologia consacrata, poarta denumirea de extradare activa, pe de o parte, si remiterea infractorului de catre statul pe teritoriul pe care se afla, denumita extradare pasiva, pe de alta parte.

Asupra naturii juridice a institutiei extradarii, in evolutia sa istorica, in literatura de specialitate s-au formulat conceptii diferite.Intr-o prima conceptie, s-a sustinut ca extradarea este un act cu caracter exclusiv guvernamental, dreptul de decizie asupra extradarii fiind in puterea guvernului statului solicitat; sistemul bazat pe aceasta conceptie s-a numit guvernamental sau politic.

Intr-o conceptie opusa, s-a afirmat ca singurele organe in drept a decide asupra cererii de extradare sunt instantele de judecata, negandu-se total dreptul dreptul autoritatii guvernamentale de a se pronunta asupra admiterii sau respingerii cererii de remitere a infractorului; sistemul a fost numit jurisdictional.

Cea de-a treia orientare, recunoscand complexitatea institutiei extradarii a invederat ca nu se poate neglija activitatea organelor judiciare chemate a se pronunta asupra realizarii conditiilor cerute de lege pentru a se admite extradarea, dupa cum nu se poate neglija faptul ca extradarea pune in fata doua state, doua suveranitati, de unde rolul guvernului de a decide, in ultima instanta, asupra cererii de extradare.

Aceasta conceptie sta la baza sistemului denumit mixt, potrivit caruia extradarea are un caracter jurisdictional prin competenta organelor judiciare care verifica intrunirea conditiilor extradarii si un caracter politic prin acordarea dreptului guvernului de a se pronunta asupra admiterii sau respingerii extradarii.

Conceptiile exprimate in literatura, cunoscute sub denumirea de sistem guvernamental, judiciar si mixt in ordinea enuntarii si-au gasit consacrarea pe plan legislativ.

In reglementarea institutiei extradarii din tara noastra in baza Legiinr 4/1971 si a conventiilor de asistenta juridica incheiate de statul nostru cu alte state, extradarea a avut un caracter mixt (sistemul mixt), jurisdictional si politic.

Caracterul jurisdictional rezulta din competenta organelor judiciare de a verifica intrunirea conditiilor de fond si forma prevazute de lege pentru admiterea extradarii, iar caracterul politic se evidentiaza din dreptul guvernului de a se pronunta, in cazul hotararii de admitere a cererii de extradare data de instantele de judecata asupra oportunitatii extradarii; guvernul hotarea asupra admiterii sau respingerii cererii de extradare.

Intrucat prin Constitutia din 1991, in art. 19 pct.3 se prevede ca : extradarea se hotareste de justitie, in sensul ca, dintr-un act cu caracter complex, juridico-politic, a devenit un act cu caracter juridic, ce inseamna inlocuirea sistemului mixt cu cel jurisdictional.

Articolul 150 din Constitutie prevede ca: Legile si toate celelalte acte normative raman in vigoare in masura in care nu contravin prezentei Constitutii. Rezulta ca dispozitiile din Legea nr.4/1971 privioare la extradare trebuie considerate abrogate implicit in masura in care nu corespund prevederilor constitutionale referitoare la organul care hotareste asupra adimiterii cererii de extradare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.