Fabula

Trimis la data: 2006-08-28
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 2790
Autor: Dydy22
Dimensiune: 3kb
Voturi: 140
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fabula este o specie literara reprzentata in literatura romana de Grigore Alexandrescu,Anton Pann,Gorge Toparceanu. Este o specie a genului epic in versuri;uneori in proza in care sunt satirizate defecte omenesti cu scopul de a le indrepta.Fabula
In fabula personajele sunt animale,plante sau obiecte inzestite cu insusiri omenesti. O fabula este si :"Cainele si catelul" pt. ca este o opera epica cu caracter moralizator in care autorul pune intamplarile pt. seama unor personaje,animale.

Fabula - Este o opera epica pt. ca se povesteste o intamplare desprinsa din dialogul pers..Acestea sunt individualizate de autor inca de la inceput:"Samson-dulau de curte","un bou oarecare","Samurache ca simplu privitor".

Structura operei este specifica fabulei:sceneta propriu-zisa si morala se incepe cu afirmatiile lui Samson despre egalitate.El isi arata revolta fata de cei care se simt superiori si se trag din neam mare.El apreciazaca este ointamplare care nu le mareste valoarea.Pt. a f mai convingator aduce ca argument exemplul tarilor civilizate sau se da pe sine drept pilda de modestie "si eu poate sunt nobil dar s-o arat nu-mi place".

In acest timp catelul Samurache intervine in discutie manifestandu-n sincer admiratia ,adresandu-se cu "fratii mei'. La intervantia prietenoasa a catelului;Samson isi schimba tonul si ameninta cu bataia ':noi,frati tai potaie!/o sa -ti dam o bataie /care sa o pomenesti.
Dulaul enervat isi expune clar adevarata opinie:"ca oi vrea egalitate,dar nu pentru catei".

Cea de-a daua parte a fabulei despartita tiprografic de restul textului ,cinstituie morala prin care autorul isi exprima atitudinea fata de realitatea prezenta "aceasta intre noi adresea o vedem/si numai cu ai marei egalitate vrem".

In orice fabula pers. reprezinta tipuri umane,Dulaul Samson este omul ipocrit care aspira la ascensiunde sociala demagogul ale carui fraze nu contin decat minciuni .Catelul Samurache este tipul omului naiv,cinstit deoarece crede tot ce aude si se lasa pacalit de aparente.Boul "oarecare' sugereaza prostia si lipsa de opinie o oamenilor,asistand nepasator la dialog.

Desi este o opera epica dialogul este modul de expunere predominant cu rol in caracterizarea pers.si lasand impresia de mica sceneta. Naratiunea face legatura intre secventele dialogate.Este o opera in versuri cu masura inegala si cu rima variata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.