Factori naturali in turismul balnear

Trimis la data: 2013-07-08
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Medicina balneara capata pe zi ce trece noi valente, paralel cu dezvoltarea social-economica a tarii noastre si cu cresterea si modernizarea bazei materiale aentru curele in stasiunile balneo-climaterice.Romania, datorita asezarii geografice si structurii geologice complexe a scoartei pamantului, dispune de o mare bogatie de factori naturali de cura - ape minerale, mofete(emanatii naturale de gaze terapeutice), namoluri, lacuri terapeutice - raspandite cu generozitate pe aproape intreaga suprafata a tarii, in diferite zone climatice.
Pe teritoriul tarii noastre exista aproape toate tipurile de apee conuscute - oligominerale, alcaline, alcalino-teroase, clorurate-sodice, iodurate, sulfatate, feruginoase, arsenicale, sulfuroase, carbogazoase, radioactive, etc - cu o foarte mare varietate in privinta compozisiei chimice, a gradului de mineralizare si a temperaurii lor. Tara noastra dispune, de asemenea, de tipuri variate de climat, in raport cu unitatile geografice si cu altitudinea(climat litoral, de campie, de dealuri ti coline, de munti mijlocii si inalti).

Se cunoaste ca o serie de factori naturali de cura au fost utilizati pentru tratament cu aprope doua milenii in urma, doveui materiale atestand ca romanii au folosit ape minerale de la Baile Herculane in scopuri terapeutice. In decursul timpului, descoperirea de ape mineralesi namoluri a creat premisele aparitiei unor stabilimente balneare, la inceput mai rudimentare, care incepand din sec. XVIII si XIX s-au dezvoltat treptat. Tara noestra dispune astazi de peste 160 de statiuni si localitati cu factori curativi naturali.

In multe dintre ele, destinate tratamentului cu factori naturali, s-au construit unitati moderne de tipul hotelurilor de cura si a complexelor sanatoriale, in care serviciile de cazare, masa si tratament sunt oferite in cadrul aceleiasi cladiri (ex. Baile Felix, Baile Herculane, Sovata, Baile Tusnad, Covasna, Caciulata, Amara, Sangeorz-Bai, Mangalia, Slanic, etc.).Clima:-este unul din factorii naturali importanti de care trebuie sa se tina seama la trimiterea in statiune
-reprezinta totalitatea fenomenelor meteorologice ce caracterizeaza starea medie a atmosferei intr-un anumit loc si pe o anumita perioada de ani.

Caracteristicile generale ale climei Romaniei:
-Temperatura medie anuala a aerului- variaza intre aprox. 11*C de-a lungul litoralului romanesc al M. Negre, pe valea Dunarii si in SV-ul tarii, pana la -2*C pe carfurile cele mai inalte ale Carpatilor Meridionali. Muntii sunt incercuiti in general de izoterma de 6*C.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.