Factorii de clima - conservarea colectiilor

Trimis la data: 2011-07-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.15 / 10
Downloads: 12
Autor: Lica -Daneliuc Narcisa
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O latura importanta a activitatii bibliotecarului o reprezinta depozitarea, conservarea si respectarea colectiilor.De felul cum sunt conservate, cartile vor putea sa aiba o circulatie mai lunga durata sau de sau scurta durata, conditia esentiala a unei bune conservari constand in asigurarea unei organizatii si a unui climat corespunzator.
Conservarea, preocuparea de baza a cercetarilor actuale, insumeaza intreaga activitate de descoperire si aplicare a celor mai potrivite mijloace pentru protejarea bunurilor culturale de actiunea factorilor daunatori din natura (umiditate, temperatura prea inalta sau prea scazuta, aerul incarcat de reziduuri industriale, lumina, etc.) sau de deteriorarile produse de oameni. Are un caracter preventiv, creand conditiile optime de pastrare a obiectelor, asemanatoare cu masurile de igiena generala, aplicate de oameni pentru a evita imbolnavirea si raspandirea bolilor.

Suportul de exprimare a majoritatii publicatiilor din biblioteci (publice sau scolare) il reprezinta hartia iar aceasta, in timp, este supusa degradarii, care are ca principala cauza climatul.Elementele care definesc climatul sunt:temperatura;umiditatea;lumina;componenta aerului.Toate aceste elemente actioneaza si asupra obiectelor pastrate in spatii inchise, expuse sau depozitate in salile bibliotecii.

Temperatura
Din punct de vedere fizic este o marime scalara de stare locala a sistemelor fizico-chimice ce caracterizeaza echilibrul sau lipsa de echilibru termic, iar din punct de vedere al conservarii colectiilor este o marime de stare ce caracterizeaza gradul de incalzire a aerului din biblioteca si din depozitele bibliotecii.

Temperatura optima pentru pastrarea (conservarea) colectiilor de biblioteca este de 18-20AsC (A�2AsC).Cresterea temperaturii aerului favorizeaza fenomenul de evaporare care produce uscarea materialelor, iar scaderea temperaturii si cresterea presiunii favorizeaza fenomenul de condensare care duce la umiditatea materialelor. Temperatura si umiditatea relativa din depozitele bibliotecii sunt influentate in mare masura de schimbarile vremii.

Umiditatea aerului
Reprezinta valoarea care caracterizeaza cantitatea de apa existenta intr-un anumit volum de aer, care se manifesta prin tensiunea vaporilor de apa, prin umiditatea relativa, umiditatea absoluta sau specifica, prin coeficientul amestecului, prin diferenta hidrometrica, etc.

O umiditate relativa de peste 65% contribuie la cresterea masiva a ciupercilor celulozice, care compromit ireversibil integritatea hartiei, iar daca umiditatea scade sub 40%, hartia sufera o uscare excesiva, care duce la scaderea rezistentei ei la actiunea factorilor mecanici, devenind fiabila si casanta.

Ca urmare, atat umiditatea foarte scazuta cat si umiditatea excesiva dauneaza deopotriva colectiilor de biblioteca. De aceea se recomanda ca umiditatea relativa a atmosferei depozitelor sa fie reglata prin temperatura si aeraj la 45-60% (A�5%), in functie de caracteristicile climatice ale localitatii respective.

Lumina
Este o radiatie electromagnetica emisa de un corp incandescent sau luminiscent care impresioneaza ochiul.Sursa principala de lumina naturala o reprezinta soarele iar lumina artificiala se obtine prin exploatarea diferitelor surse de iluminat (becuri incandescente, becuri de neon, lampi cu petrol, lumanari, etc.).

Datorita radiatiilor infrarosii si ultraviolete pe care le contin in spectrul lor, lumina solara directa si cea artificiala exercita o influenta nefavorabila asupra colectiilor de biblioteca.
In functie de concentratia si intensitatea lor, radiatiile luminii determina segmentarea catenei de celuloza din suportul textului, distrugerea substantelor de incleiere, ingalbenirea hartiei, aparitia petelor brune si stergerea textului.Protectia fata de efectul radiatiilor solare se face prin montarea oblica a ferestrelor fata de perete, astfel ca radiatiile sa nu cada direct pe materialele depozite.

Factorii fizico-chimici care i-an prezentat si-au facut "aparitia" si in sediul Bibliotecii orasenesti Siret. Voi face o mica prezentare a ceea ce se intampla in depozitele bibliotecii.Depozitul bibliotecii se afla intr-un spatiu mic, iar sursa principala de iluminat era lumina naturala - soarele. Temperatura aerului si umiditatea erau in functie de vremea de afara.

Cand biblioteca a primit si spatiul din subsol, am mutat depozitul acolo, dar am facut si unele greseli, care pe moment nu s-au observat. Intre timp subsolul cladirii a suferit o multime de transformari, dar aceste transformari nu au fost bine executate si au inceput problemele. A aparut mucegaiul, temperatura era mare, peretii fiind reci s-a produs o umiditate destul de mare.Greseala noastra a fost asezarea gresita a rafturilor cu carti iar pe carti a inceput sa apara un strat subtire de mucegai.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.