Factorii de productie

Trimis la data: 2010-03-09 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Elena_P Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Factorii de productie pot fi definiti drept ansamblul conditiilor necesare si suficiente pentru ca orice proces de productie sa se poata desfasura conform scopului sau predeterminat.
- Totalitatea elementelor de intrare in procesul de productie-input.
- Delimitare conceptuala intre notiunile si
Referate similare: Nu exista referate similare

ResurseAZ exprima in esenta starea de disponibilitate a unor bunuri (corporale, dar si incorporale), fara a le asocia in mod univoc o anumita destinatie de utilizare, cum ar fi productia sau consumul> AZ au in raport cu procesul de productie, caracterul unui potential productiv.

- Resursele activate si atrase intr-o utilizare concreta devin factori de productie.Functie de specificul fiecarei categorii de resurse s-a stabilit tipologia reprezentativa a acestor factori ( care sunt intr-o continua extindere si diversificare constituind o preocupare pentru stiinta economica; W. Petty - precursor al economiei politice clasice engleze, afirma . J.B. Say a elaborat "formula trinitara" devenita celebra, care definea, drept factori de productie: munca, pamantul si capitalul.

Explozia industriala postbelica a evidentiat faptul ca performantele de piata ale firmelor producatoare au fost influentate de factorii netraditionali. Acesti factori au ajuns sa polarizeze eforturi de investitii tot mai insemnate, cum ar fi cele in cercetarea si dezvoltarea tehnologica, in informatizarea activitatii firmelor si in ameliorarea managementului lor.

Factorii de productie clasici pot fi cuantificati si gestionati sub formele lor de stocuri si de fluxuri potrivit conceptiei lui Nicholas Georgescu-Roengen cuprinsa in lucrarea "Legea entropiei si procesului economic" E.P., Bucuresti, 1979, p.368-374.Neo-factorii si abilitatea intreprinzatorului, tehnologiile, informatia etc., isi au originea, in general, in resurse intangibile (invizibile ).

Exercitarea proprietatii si a gestiunii implica modalitati net deosebite de cele valabile in cazul factorilor clasici.
< caracterizrea generala a factorilor de productie >
- orice activitate este de neconceput fara prezenta si interventia omului care este purtator al unor nevoi de consum tot mai complexe dar si posesor al unor abilitati ce-i permit sa actioneze in scopul satisfacerii acelor nevoi.

Munca-factor originar, primar, de productie AZ reprezinta activitatea specific umana desfasurata in scopul obtinerii de bunuri economice.Imbraca o forma procesuala, si nu forma unei resurse stocabile, este un factor de productie in stare activa. Resursa care genereaza acest flux se refera la ansamblul de abilitati fizice si intelectuale care fac posibila prestarea unei anumite munci.

Este un factor de productie originar, este intrinsec asociata personalitatii prestatorului ei, neputand fi creata sau reprodusa artificial si nici disociata de persoana prestatorului.Reprezinta un factor de productie activ si dinamizator, AZ detine in mod exclusiv capacitatea de a pune in functiune ceilalti factori de productie si de a determina transformarea lor in bunuri economice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.