Factorii naturali in turismul balnear

Trimis la data: 2006-01-15 Materia: Turism Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 2611
Autor: Monica Iovan Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Medicina balneară capătă pe zi ce trece noi valenţe, paralel cu dezvoltarea social-economică a ţării noastre şi cu creşterea şi modernizarea bazei materiale ăentru curele în staşiunile balneo-climaterice.

România, datorită aşezării geografice şi structurii geologice complexe a scoarţei pământului, dispune de o mare bogăţie de factori naturali de cură – ape minerale, mofete(emanaţii naturale de gaze terapeutice), nămoluri, lacuri terapeutice – răspândite cu generozitate pe aproape întreaga suprafaţă a ţării, în diferite zone climatice.

Pe teritoriul ţării noastre există aproape toate tipurile de apee conuscute – oligominerale, alcaline, alcalino-teroase, clorurate-sodice, iodurate, sulfatate, feruginoase, arsenicale, sulfuroase, carbogazoase, radioactive, etc – cu o foarte mare varietate în privinţa compozişiei chimice, a gradului de mineralizare şi a temperaurii lor. Ţara noastră dispune, de asemenea, de tipuri variate de climat, în raport cu unităţile geografice şi cu altitudinea(climat litoral, de câmpie, de dealuri ţi coline, de munţi mijlocii şi înalţi).

Se cunoaşte că o serie de factori naturali de cură au fost utilizaţi pentru tratament cu aprope două milenii în urmă, doveui materiale atestând că romanii au folosit ape minerale de la Băile Herculane în scopuri terapeutice. În decursul timpului, descoperirea de ape mineraleşi nămoluri a creat premisele apariţiei unor stabilimente balneare, la început mai rudimentare, care începând din sec. XVIII şi XIX s-au dezvoltat treptat.

Ţara noestră dispune astăzi de peste 160 de staţiuni şi localităţi cu factori curativi naturali. În multe dintre ele, destinate tratamentului cu factori naturali, s-au construit unităţi moderne de tipul hotelurilor de cură şi a complexelor sanatoriale, în care serviciile de cazare, masă şi tratament sunt oferite în cadrul aceleiaşi clădiri (ex. Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Băile Tuşnad, Covasna, Căciulata, Amara, Sângeorz-Băi, Mangalia, Slănic, etc.).

Factorii naturali de cură:
Teritoriului României îi corespund patru sectoare climatice princupale:
1. Sectorul cu climă continental-moderată din jumătatea sud-vestică a ţării (Câmpia Tisei, dealurile Banatului şi Pod. Transilvaniei).
2. Sectorul cu climă continental-moderată din jumătatea sud-estică a ţării (Subcarpaţii, Câmpia Română, Pod. Moldovei şi Dobrogea).
3. Sectorul cu climă de litoral maritim (Delta Dunării şi o fâşie lată de 15-20 km de-a lungul ţărmului Mării Negre).
4. Sectorul climei de munte corespunzătoare arcului carpatic de pe teritoriul românesc.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.